Newsletter - arhiva

Zakidaju li nas ministarstva i oni o kojima pišemo?

Predsjedništvo DZNAP-a odobrilo je sufinanciranje dva nova projekta: Sanja Plješa istražit će koliko ministarstva i druge državne institucije krše novinarska autorska prava, dok će Stjepan i Sanja Bubalo istražiti utjecaj društvenih mreža na rad novinara.

U svom projektu, kolegica Plješa bavit  će se učestalim korištenjem autorskih članaka (primjerice, intervjua, tema, vijesti…) u promociji državnih tijela, ali i kada se koriste u udžbenicima. Često se događa objava cijelih članaka, najčešće dostavljenih preko press clipping agencija, na portalima i službenim stranicama državnih i lokalnih tijela te korištenje članaka kroz pretiskivanje u edukativne svrhe. I to bez odobrenja autora. Cilj projekta je istražiti učestalost takve prakse, te predložiti modalitet obeštećenja autora.

U svom projektu “Utjecaj društvenih mreža na novinare i novinarstvo u Hrvatskoj” Stjepan i Sanja Soldo će analizirati koliko društvene mreže utječu na novinarski posao. Pomažu li novinarima da dođu do priče, da doznaju nove elemente za neku priču ili da vide koliko su s nekom pričom pogodili njenu društvenu važnost. Također je cilj vidjeti imaju li novinari odvojene privatne i poslovne profile na društvenim mrežama, da li njihov angažman od njih traže urednici ili vlasnici medija te smatraju li rad na društvenim mrežama dijelom posla ili ih sudjelovanje na društvenim mrežama relaksira i u stvari veseli, kao produžetak onoga čime se bave? Projekt bi trebao obuhvatiti do 20 novinara/ki.