I DZNAP je podržao fotoreportere

Fotka nije besplatna.

To je bila poruka velike akcije koju su na društvenim mrežama 25. siječnja pokrenuli fotoreporteri freelenceri iz Nizozemske, a kojoj se odmah priključio i Zbor fotoreportera HND-a, Sindikat novinara Hrvatske i naše Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Fotoreporteri su važni za novinarstvo. Oni su oči svijeta koji slikom izvještavaju o onome što se događa oko nas. Ipak, fotoreporteri su pod pritiskom. Cijena novinske fotografije stalno se smanjuje pa je teško sačuvati novinarsku neovisnost i osigurati pristojnu egzistenciju – upozorili su organizatori u svojem apelu.

Prije točno godinu dana fotoreporteri u Nizozemskoj udružili su se i spustili fotografske objektive na jedan dan. Bio je to prvi štrajk nizozemskih freelancera. Unatoč velikoj pozornosti javnosti, ništa se nije promjenilo.

Kako bi još jednom upozorili na važnost svoga posla, ali i na činjenicu da za pošten rad zaslužuju i pravednu plaću, fotoreporteri su pokrenuli ovu kampanju. I pozvali svoje kolege iz čitave Europe da im se pridruže.

Fotoreporteri iz Hrvatske – među kojima su i članovi DZNAP-a – na društvenim su mrežama toga dana objavljivali video-blogove, fotografije i poruke koje su upozoravale na probleme s kojima se svakodnevno susreću fotoreporteri profesionalno obavljajući svoj posao. Sve objave pratili su isti hashtagovi: #fotkanijebesplatna #photojournalismhasaprice, #fjhep…

A i cilj je bio isti: ponovo skrenuti pozornost na važnost novinske fotografije, ali i osnažiti fotoreportere u Hrvatskoj da se izbore i za svoja prava.