Novinarski rad umjetne inteligencije zaštićen je autorskim pravom!

Kineska državna izvještajna agencija ECNS objavila je kako je sud u gradu Shenzenu donio presudu prema kojoj je umjetna inteligencija koja se napisala novinski članak – autor tog članka! To znači da je pisani uradak umjetne inteligencije zaštićen autorskim pravom.

Presuda je prijelomna i imati će utjecaja u globalnoj raspravi o tome može li se (i) umjetna inteligencija baviti kreativnim radom.

Članak je napisala umjetna inteligencija nazvana Dreamwriter, koja to radi već pet godina, izrađujući razne sadržaje za internetsko odredište tehnološke tvrtke Tencent.

Dreamwriter uglavnom piše o poslovnim i tehnološkim temama.

Sud u Shenzenu je, unatoč tome što u tekstu piše da ga je napisao automat Tencent Robot Dreamwriter, ustanovio da “u članku postoji određena doza originalnosti” dovoljna za ispunjavanje uvjeta prema kojima se može definirati kao autorsko djelo.

Do spora je došlo jer je tvrtka Shangai Yingxun Technology Company isti članak prenijela na svojoj internetskoj stranici, a Tencent ih je tužio.

Shangai Yingxun Technology Company je članak izbrisala sa svoje stranice, no mora platiti globu za povredu autorskog prava umjetne inteligencije u iznosu od 1500 yuana (oko 1400 kuna).

Uz Tencent, slične “novinarske” umjetne inteligencije imaju i agencija Associated Press, američka kompanija Narrative Science, i drugi.