Izborna skupština 2024. – kandidati za Nadzorni odbor DZNAP-a – Marijana Matković

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Marijana Matković

Rođena sam 1970. godine u Zagrebu, gdje sam završila osnovnu i srednju školu te diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Još za vrijeme studija počela sam raditi u Studentskom listu i časopisu Arena, a na čevrtoj godini fakulteta javila sam se na natječaj za novinare Gradske rubrike u Vjesniku, gdje sam počela raditi kao honorarni suradnik u siječnju 1994. godine. U Vjesniku sam radila do njegovog zatvaranja, odnosno završetka stečajnog postupka, do kraja studenog 2012. godine.

Nakon kraće pauze, od ožujka 2013. godine radim kao vanjski suradnik dnevnog lista 24 sata.

U međuvremenu sam još od Vjesnika povremeno radila za više listova, na primjer za časopis Banka, ili Svijet osiguranja, a od 2019. godine povremeno surađujem i za Poslovni FM radio, u kojem vodim emisiju Poslovna žena i Kućni ljubimci i posao.

Od početaka rada u Vjesniku članica sam Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, te u nekoliko navrata predsjednica Sindikata novinara Vjesnika i Radničkog vijeća u Vjesniku. Od 2019. godine sam članica Nadzornog odbora Hrvatskog novinarskog društva i 2023. godine izabrana sam u to tijelo u drugom mandatu.

Članica sam DZNAP-a od osnutka Društva i u vrijeme dok sam još radila u Vjesniku u nekoliko sam navrata dobila isplate autorske naknade temeljem liste najcitiranijih autora.

Iznimno cijenim rad kolega koji su pokrenuli inicijativu za osnivanje DZNAP-a i uspjeli u tome da se uspostavi postojeći model funkcioniranja Društva te rad i trud koji su doprinijeli da novinari i kolege fotografi počnu imati koristi od svog autorskog rada i vjerujem da je jako važno da se potrudimo oko toga da DZNAP funkcionira što bolje.

Jako je važno to da članovi Društva mogu imati povjerenja u to da se naknade dijele pravično te da Društvo skrbi o novcu kojeg prikuplja u skladu s manirima dobrog gospodara.

Također, iznimno je važno da svojim djelovanjem kod donošenja zakona i drugih propisa kojima su regulirana autorska prava novinara i fotoreportera zastupamo stvarne interese autora i radimo na tome da se autorski rad počne ozbiljno cijeniti.

To su glavni motivi zbog kojih sam se prijavila za članstvo u Nadzornom odboru DZNAP-a: Vjerujem da iskustvo koje sad već imam u radu Nadzornog odbora HND-a može pomoći da doprinesem osiguranju kvalitete rada tijela DZNAP-a, kako bi se očuvalo povjerenje svih članova i omogućio uspješan nastavak rada.

Smatram da je to jako važno, zbog niza odluka i inicijativa kojima je DZNAP itekako opravdao svoj rad, od redovnog rada na prikupljanju i evidenciji novca od autorskih naknada, stvaranju i nadograđivanju sustava za pravičnu podjelu novca autorima, pa do osnivanja fondova za stipendiranje i pomoć novinarima, kao i odluka u kojima je DZNAP podupirao rad HND-a u borbi za očuvanje imovine.

Ako dobijem podršku za ulazak u Nadzorni odbor, nastojat ću odgovorno raditi na tome da osiguram da svi procesi budu u skladu s dokumentima Društva i dobrom praksom.

Također, nadam se da svojim primjerom mogu doprinijeti tome da mlađi kolege shvate koliko je važno da smo angažirani u novinarskim udrugama i DZNAP-u, kako bismo kroz njih radili na podizanju standarda novinara i drugih članova redakcije te naše profesije.

Kandidatura: Marijana Matković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)