Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Chiara Bilić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Chiara Bilić

Članica sam Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava od 2022. godine. Potpredsjednica sam Hrvatskog novinarskog društva (HND) i predsjednica HND-ovog ogranka u Istarskoj županiji.

Prve novinarske korake napravila sam 2018. godine u Glasu Istre kao studentica, prvo na gradskoj kronici, potom na desku. Prvi ugovor na neodređeno radno vrijeme potpisujem 2020. godine, nakon nekoliko mjeseci potpisujem novi u statusu novinarke kolumnistice.

U Glasu Istre sam uglavnom radila kao politička novinarka. Uslijed cenzure koja je pratila lokalne izbore 2021. godine, a nakon što sam s kolegicama i kolegom javnost upozorila na pristranu uređivačku politiku tijekom kampanje, i otkaza koji su uslijedili, prelazim na portal Istra24, koji sam s kolegicama i kolegama gradila od temelja. Na portalu radim i danas, pretežito na istraživačkim temama, povremeno i kao urednica.

Gore opisana događanja determinirala su smjer u kojem djelujem unutar HND-a, dakle s težištem na lokalnom novinarstvu.

Taj naglasak njegovala bih i kroz rad u DZNAP-u te pokušala lokalne novinare i novinarke, fotoreportere i fotoreporterke staviti u (veći) fokus, uz nadu da će društvo ubuduće revnije štititi autorska prava novinara i novinarki lokalnih medija čiji se radovi često preuzimaju bez navođenja izvora, istovremeno se zalažući za uspostavljanje jače komunikacije s članovima u manjim redakcijama.

Kandidatura: Chiara Bilić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)