Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Dražen Tomić

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Dražen Tomić

U svojoj novinarskoj i uredničkoj karijeri i fotografskoj karijeri više od 28 godina pratim tehnologiju, ICT industriju, telekomunikacije i
sve što je vezano uz inovacije uz korištenje tehnologije. Danas glavni urednik, novinar, fotograf, producent i snimatelj na ICTbusiness
medijskoj plaJormi koja uključuje 3 internetska portala www.ictbusiness.info, www.ictbusiness.biz, www.gamepersepctives.hr, dviju TV emisija ICTbusiness TV i ICT na Ti koje se emitiraju na domaćim TV postajama ali i vlastitom TV kanalu (IPTV emitiranje odnosno na IPTV platformama) MAX TV (Hrvatski Telekom), A1 TV (A1 Hrvatska), EON TV (Telemach Hrvatska, Telemach Slovenija, EON platforma za cijeli
svijet), GonetTV, Televio. Vlasnik nakladnika medijskog projekta ICTbusiness medijske platforme.

Mislim da svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti rastu i razvoju DZNAP-a kao društva koje prije svega treba štititi i unapređivati pravo na naknade za korištenje autorskih prava novinara i fotoreportera i to od press clipping agencija, velikih tehnoloških platformi, ali i
drugih iskorištavatelja autorskih prava na način da na njima zarađuju u svome poslovanju (Mediatoolkit).

Četverogodišnji plan:

Plan razvoja rada Društva za zaštitu autorskih prava predstavlja ključan dokument koji ima za cilj unapređenje djelovanja organizacije u području zaštite autorskih prava. Ovaj plan fokusira se na edukaciju novinara, urednika, fotoreportera te nakladnika o svim aspektima
autorskog prava, uz dodatni naglasak na pregovore s press clipping agencijama i stvaranje novih prihoda od tehnoloških i drugih kompanija koja preprodaju autorski rad novinara, fotoreportera, snimatelja.

### Edukacija novinara, urednika, fotoreportera i nakladnika
1. **Seminari i radionice:** Organizacija redovitih seminara i radionica za novinare, urednike i fotoreportere s ciljem pružanja temeljnog znanja o autorskim pravima. Fokus će biti na identifikaciji, zaštiti i korištenju autorskih prava u novinarskom radu.
2. **Edukativni materijali:** Izrada priručnika i brošura koji će biti dostupni članovima Društva, ali i široj javnosti. Materijali će obuhvaćati osnovne informacije o autorskim pravima, s naglaskom na pravilima i praksama u novinarstvu.
3. **Online tečajevi:** Razvoj online tečajeva o autorskim pravima prilagođenih potrebama novinara, urednika i fotoreportera. Ovi tečajevi omogućit će pristup edukaciji iz udobnosti vlastitog doma, potičući kontinuirano učenje.

4. **Suradnja s novinarskim školama:** Uspostavljanje partnerstava s novinarskim školama radi integracije edukacije o autorskim pravima u formalno obrazovanje budućih novinara.
### Pregovori s press clipping agencijama
1. **Analiza trenutne suradnje:** Detaljna analiza postojećih sporazuma s press clipping agencijama kako bi se identificale prilike za poboljšanja i optimizaciju uvjeta koji se odnose na autorska prava.
2. **Definiranje jasnih pravila:** Razvijanje jasnih i pravednih pravila suradnje s press clipping agencijama kako bi se osiguralo pravedno nagrađivanje autora sadržaja koji se koristi.
3. **Proučavanje najbolje prakse:** Analiza najbolje prakse u drugim sličnim organizacijama i sektorima kako bi se identificale inovativne strategije za poboljšanje pregovora s press clipping agencijama.
4. **Sudjelovanje u međunarodnim forumima:** Aktivno sudjelovanje u međunarodnim forumima i konferencijama posvećenim autorskim pravima kako bi se stvorile mreže suradnje te dijelile iskustva i najbolje prakse.

Ovaj plan razvoja rada ima za cilj osnažiti članove Društva za zaštitu autorskih prava, unaprijediti svijest o autorskim pravima u novinarskoj zajednici te ostvariti fer uvjete suradnje s press clipping agencijama, čime će se doprinijeti cjelokupnom jačanju zaštite autorskih prava.

Pregovori s tehnološkim kompanijama
Plan razvoja rada Društva za zaštitu autorskih prava usmjeren je na poboljšanje pregovora o naknadama za autorska prava s tehnološkim divovima poput Googlea, Meta i drugih relevantnih kompanija. Fokusirat će se na sljedeće ključne aspekte:
1. **Proučavanje pravnih okvira:** Dubinsko proučavanje nacionalnih i međunarodnih pravnih okvira koji reguliraju odnose između Društva i tehnoloških kompanija kako bi se osiguralo poštivanje zakonskih standarda i pravila.
2. **Izgradnja stručnog tima za pregovore:** Formiranje stručnog tima koji će se baviti pregovorima s predstavnicima tehnoloških kompanija. Tim će uključivati pravne stručnjake, ekonomske analitičare i stručnjake za autorska prava.
3. **Transparentnost pregovora:** Postizanje veće transparentnosti u procesu pregovaranja s tehnološkim kompanijama kako bi se članovi Društva i šira javnost informirali o tijeku pregovora i postignutim rezultatima.

4. **Edukacija članova:** Organizacija eduka?vnih događanja i radionica za članove Društva s ciljem boljeg razumijevanja pregovaračkih procesa i važnosti postizanja pravednih naknadaza autorska prava.
5. **Sudjelovanje u međunarodnim inicijativama:** Aktivno sudjelovanje u međunarodnim inicijativama i suradnja s drugim sličnim organizacijama kako bi se dijelile informacije, iskustva i najbolje prakse u pregovorima s tehnološkim kompanijama.
Ovaj plan ima za cilj osigurati da Društvo za zaštitu autorskih prava ostvari pravedne i održive naknade za autorska prava u digitalnom okruženju te postigne ravnotežu između interesa autora i tehnoloških kompanija.

Kandidatura: Dražen Tomić 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)