Izborna skupština 2024. – kandidati za Predsjedništvo DZNAP-a – Saša Paparella

Tijekom nadolazeće Skupštine DZNAP-a, koja će biti održana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u subotu, 3. veljače 2024. godine, trebamo izabrati nove članove predsjedništva i nadzornog odbora udruge.

U nizu objava predstavit ćemo kandidate za ova tijela, redom kako su stizale prijave.

Saša Paparella

Član sam DZNAP-a od samih početaka 2008. godine i svo to vrijeme sudjelovao sam u radu udruge njenim promoviranjem i redovitim dolaženjem na skupštine. U raznim novinama sam objavio intervjue s troje dosadašnjih predsjednika i predsjednica (Grčar, Babić, Wiesner).

Također sam godinama, sve do odlaska iz printa na televiziju, bio na DZNAP-ovoj listi najcitiranijih autora.

U lipnju 2022., odlukom Predsjedništva DZNAP-a, izabran sam za glavnog tajnika udruge. U mom je mandatu, između ostalog, po prvi puta u 15 godina postojanja udruge osvježen popis članova – izbrisano stotinjak onih koji više ne ispunjavaju kriterije, no istovremeno je primljeno isto toliko novih članova, tako da je njihov sadašnji broj preko 900. Također smo znatno poboljšali komunikaciju sa članstvom.

Ostanem li član Predsjedništva, trudit ću se da društvo nastavi s otvaranjem prema članstvu, da se veći broj članova nego li dosad uključi u rad, te da se umjesto razmiricama bavimo izradom strategije o pregovorima s nakladnicima i medijskim platformama.

Karijera

Rođen sam 1969. u Zagrebu, diplomirani sam politolog. Od 1992. do 1999. radio sam u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije. Nakon toga, bio sam urednik vanjske politike u dnevnom listu Republika (2000.), urednik u tjedniku Nacional (2000.-2002.), reporter u Poslovnom tjedniku (2002.-2005.), te reporter i istraživački novinar u Business.hr-u (2005.- 2009.) i u Poslovnom dnevniku ( 2009. – 2020.).

Kao reporter sam objavljivao reportaže iz Iraka u doba Sadama Huseina, s Puta svile, s putovanja oko Crnog mora, iz Sjeverne Koreje i iz Turkmenistana. Za Jutarnji list sam dvaput izvještavao iz iračkog rata 2003.

Koautor sam scenarija dugometražnog dokumentarnog filma ‘Gazda’ (o Ivici Todoriću), nagrađenog na filmskom festivalu u Puli. Također sam koautor još dvaju filmova koje je režirao Dario Juričan: ‘Gazda-početak’ (o Miroslavu Kutli) i ‘Kumek’ (o Milanu Bandiću).

Godinama sam pisao o nizu tzv. ‘kontroverznih poduzetnika’. Zbog svog angažmana na filmu i knjizi o Milanu Bandiću, njegovo sam zaslugom u ljeto 2020. dobio otkaz u Poslovnom dnevniku, gdje sam prethodno radio 11 godina.

Nakon toga krajem 2021. pokrećem portala Zagrebi.hr, kojem sam glavni urednik. Nakladnik portala je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN) – ta mi je udruga 2016. objavila knjigu o Ivici Todoriću pod nazivom ‘Gazda’, koja je doživjela tri izdanja.

Također sam u nakladi HRCIN-a kao urednik i koautor objavio i knjigu ‘Gazda: početak’ (s kolegicom Mašenjkom Bačić), te knjigu ‘Kumek’ (s kolegom Hrvojem Appeltom).

Od ljeta 2023. sam, kao urednik i novinar, stalno angažiran na Vida TV, gdje sam se vratio reporterskom poslu.

Kandidatura: Saša Paparella

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)