Izdane Smjernice o pravilnom medijskom izvještavanju o samoubojstvima

Kako pravilno izvještavati o samoubojstvima? Gdje je granica između odgovornog novinarstva i načela da “javnost ima pravo znati”? Kako u medijima objaviti vijest o tome da je netko sebi oduzeo život? Treba li juriti za “klikovima” ili poštivati dostojanstvo preminulog?

Odgovore na ova pitanja dala je novinarka Slobodne Dalmacije Diana Barbarić u Smjernicama o pravilnom medijskom izvještavanju o samoubojstvima u okviru projekta čiju je izradu financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

“Na testu o profesionalnom izvještavanju o tragedijama uopće, pa tako i o suicidima, ne bismo smjeli padati. U ovakvim situacijama moramo biti svjesni da preteška riječ doista može ubiti čovjeka, a mnoge povrijediti. Javnost ima pravo znati sve što je od javnog interesa. Ali samo ono što je od javnog interesa. I tu je ogromna odgovornost na novinarima i urednicima da razlučimo javno od intimnoga, kao i kvalitetno i odgovorno novinarstvo od onoga što s novinarstvom ima veze samo po tome što je objavljeno u medijima”, ističe u svojem radu Diana Barbarić.

Ona podsjeća da su suicidi veliki javnozdravstveni problem u kojemu Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava od prosjeka zemalja Europske unije.

Diana Barbarić pritom naglašava da medijska izvješća o samoubojstvu mogu umanjiti ili povećati rizik od kopiranog samoubojstva, ovisno izvještavaju li novinari o tome odgovorno ili se služe senzacionalizmom i dezinformacijama.

Na temelju razgovora za stručnjacima iz medija i psiholozima autorica projekta donosi smjernice za izvještavanje o suicidima u skladu s profesionalnim novinarskim standardima.

Preporuke novinarima, fotoreporterima, snimateljima i urednicima su, među ostalim, i sljedeće:

– vodite računa o dignitetu preminule osobe i njegove obitelji;
– štitite čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti;
– vrlo oprezno objavljujte isključivo provjerene i službene podatke;
– objavljujte vijesti na unutrašnjim stranicama tiska i pri kraju informativnih emisija, nipošto na naslovnicama ni u udarnim minutama vijesti;
– ističite alternative samoubojstvu i objavljujte priče o osobama koje su uspješno prevladale krizno razdoblje u kojem su imale suicidalne misli;
– uz vijesti o suicidima objavljujte brojeve telefona SOS linija, te kontakte stručnih službi i udruga u kojima se može dobiti stručna pomoć;
– razgovarajte sa stručnjacima, a ne sa susjedima i slučajnim prolaznicima na temu samoubojstva
– posebno oprezno pokrivajte samoubojstva slavnih osoba, jer su oni često idoli mladim i emocionalnom nezrelim osobama sklonima kopiranju;
– s posebnim oprezom izvještavajte o suicidima djece i mladih;
– prilikom izvještavanja budite empatični, a ne patetični.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava projekt Diane Barbarić financiralo je u okviru Poziva za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj raspisanom tijekom 2023. godine.

Autorima projekata na raspolaganju je bilo ukupno 15.000 eura, a pojedinačni projekti financirali su se u iznosu od 400 do 3000 eura iz DZNAP-ovog Fonda za poticanje novinarskog autorskog stvaralaštva pretežito nekomercijalne naravi.

Cijeli je priručnik dostupan ovdje.

Foto: Pixabay | Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)