Održan sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek

DZNAP_Ministarstvo kulture i medija

Predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) Goran Penić i članica Predsjedništva Društva Tihana Tomičić održali su u četvrtak, 27. lipnja, sastanak s ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture i medija i predstavnici Društva razgovarali su o jačanju zaštite autorskih prava novinara u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, kao i o važnosti potpisivanja autora pri prenošenju njihovih tekstova, fotografija, radio i TV priloga.

Predstavnici DZNAP-a naglasili su važnost osiguravanja sredstava za naknade autorima novinarima i fotoreporterima poput onih koje Ministarstvo kulture i medija osigurava autorima književnicima, ilustratorima i prevoditeljima za djela koja se posuđuju u knjižnicama.

Podsjećamo, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima novinari i fotoreporteri ostvaruju naknadu za javnu posudbu, a prema rješenju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo DZNAP ima odobrenje za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava novinara na njihovim djelima.

Uz ministricu Obuljen Koržinek, sastanku je prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)