Još stignete prijaviti svoju tvrtku za nagradu WIPO-a

Natječaj je otvoren do ponedjeljka, 14. ožujka. Sudjelovanje je besplatno, a mogu se prijaviti tvrtke s do 300 zaposlenih.

Kao što smo već bili najavili, Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva (World Intelectual Property Organization, WIPO) pokrenula je program nagrađivanja iznimnih malih i srednje velikih tvrtki WIPO Global Awards. Namijenjen je tvrtkama diljem svijeta koje su stvaranjem novog oblika intelektualnog vlasništva pozitivno utjecale na život drugih ljudi i društvo, u svojoj lokalnoj zajednici i šire.

Najbolje prijave odabrat će ocjenjivačko vijeće sastavljeno od sedam međunarodnih stručnjaka za intelektualno vlasništvo, dizajn, žigove, autorsko i patentno pravo. Krajnji rok za prijavu na ovo natjecanje se bliži, pa evo pregleda više informacija o čemu se radi i kako se možete priključiti.

Što se traži?
WIPO Global Awards Program usmjeren je malim i srednje velikim tvrtkama u svim zemljama članicama te organizacije, kao izvoru kreativnosti i inovacija u svim industrijskim sektorima, na svim tržištima i u svim aspektima svakodnevnog života. U prijavi je potrebno navesti kako je intelektualno vlasništvo korišteno za ostvarivanje poslovnog uspjeha, ali i kako je promicalo ravnopravnost spolova te pomoglo u savladavanju razvojnih izazova.

Osim pozitivnog utjecaja na društvo – gospodarskog, socijalnog ili društvenog, na regionalnoj ili međunarodnoj razini – žiri će također u obzir uzimati razinu potencijala za uspješnu komercijalizaciju intelektualnog vlasništva.

To obuhvaća razumijevanje i sposobnost zaštite, upravljanja, komercijalizacije i korištenja intelektualnog vlasništva, odnosno kombinaciju navedenih elemenata, ali i posjedovanje druge neopipljive imovine (poput, primjerice, podataka), potrebne za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Osim toga, gledat će se na raznovrsnost u smislu zastupljenosti projekata iz različitih dijelova svijeta, stupnja razvijenosti država iz kojih projekti dolaze i rodnog sastava natjecateljskih timova.

Bit će odabrano pet najboljih
Do 14. ožujka se mogu prijaviti male i srednje velike tvrtke s do 300 zaposlenih i s ukupno 15 milijuna američkih dolara ukupnog godišnjeg prihoda.
Prijava može biti na jednom od šest službenih jezika Ujedinjenih naroda (arapski, kineski, engleski, francuski, ruski ili španjolski).

Žiri bi se trebao okupiti tijekom lipnja ove godine kako bi ocijenio pristigle projekte. U uži izbor će biti izdvojeno 20 projekata, među kojima će biti odabrano ukupno pet pobjednika.

Pobjednici mogu očekivati personalizirani mentorski program, osmišljen kako bi im pomogao u monetizaciji njihovog intelektualnog vlasništva. U WIPO-u su također pripremili sponzorski program radi olakšavanja pristupa mogućnostima financiranja i partnerstvima.

Natjecatelji će zadržati sva prava intelektualnog vlasništva na sadržaje uključene u prijavu i/ili izvedene iz njihovih poslovnih aktivnosti. Jedino pravo koje će prenijeti na WIPO predviđa dozvolu za korištenje, reprodukciju, komunikaciju, objavu i distribuciju sadržaja u promotivne, informativne i obrazovne svrhe.

Naravno, imat će priliku prisustvovati ceremoniji dodjele nagrada, koja bi trebala biti održana u srpnju ove godine u sklopu godišnje skupštine WIPO-a, kao i na međunarodnu promociju putem kanala te međunarodne organizacije.

Sudjelovanje u programu je besplatno. Više pojedinosti o propozicijama natječaja možete pronaći ovdje.

Nakon prvog natjecanja za mala i srednja poduzeća u planu je pokretanje sličnih projekata namijenjenih mladima i ženama.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)