Kolektivno pregovaranje nije u skladu s Direktivom o autorskom pravu

Novinar Tportala Nikola Sučec napravio je intervju s potpredsjednikom Google Newsa Richardom Gingrasom u kojem se predstavnik Googlea posebno referirao na hrvatski zakonski prijedlog koji predviđa da se naknade od internetskih platformi naplaćuju kroz kolektivno licenciranje i ne predviđa mogućnost izravnih pojedinačnih pregovora s izdavačima. Pritom autori i nakladnici mogu ustrojiti zajedničku organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava ili odvojene organizacije za kolektivno ostvarivanje prava; jednu koja će ostvarivati prava nakladnika i drugu koja će ostvarivati prava profesionalnih novinara i fotoreportera te u tom slučaju međusobne odnose i raspodjelu naknada reguliraju ugovorom.

Predstavnik Googlea smatra da hrvatsko rješenje nije u “duhu Direktive” i otkriva da je njegov tim započeo razgovore s predstavnicima hrvatskih vlasti. Njegov je stav logičan jer platformama puno više odgovara rascjepkano pregovaračko tijelo s druge strane koje u tom slučaju nema jednaku snagu kao kad nastupaju predstavnici autora i nakladnika zajedno.

– Što se tiče digitalnih strategija izdavača vijesti, postoji prilično velika razlika između naslijeđenih izdavača i novih digitalnih izdavača. Novi digitalni izdavači imaju puno više razumijevanja za način na koji funkcionira ovaj novi ekosustav. Iznimno poštuju vrijednost pretraživanja jer im pomaže u izgradnji poslovanja i stvaranja publike. Oni ne gledaju na ovu situaciju i kažu – oh, trebali biste nam platiti za uključenje, za što smatram da snažno naglašava vrijednosti prometa pretraživanja. Još jednom, smatramo da je kolektivno licenciranje u suprotnosti s EU Direktivom o autorskim pravima i nije u interesu otvorenog okruženja u kojem izdavači mogu sami odrediti svoju sudbinu te kako žele upravljati svojim poslovanjem u internetskom svijetu – kaže Gingras u intervjuu te dodaje da izdavačima pružaju financijsku potporu i plaćaju materijal zaštićen autorskim pravima kada ga u potpunosti koriste.

Kad je posrijedi Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava Gingras ga ne vidi u ulozi kolektivnog pregovarača za izdavače s obzirom na zakon.

– Očito nam u Hrvatskoj nije ugodan pojam kolektivnog pregovaranja s udrugom u vezi s EU Direktivom o autorskim pravima – kaže predstavnik Googlea koji još ne iznosi prijedlog visine naknade za Hrvatsku. Pregovori o tome mogli bi, kaže, potrajati nekoliko mjeseci.

Zanimljivo je da Gingras u razgovoru spominje samo izdavače, kao da ne postoji dio Direktive koji regulira adekvatnu naknadu autorima što će, uostalom, definirati i ZAPSP te će Google, kao i druge platforme, biti primoran pregovarati i s predstavnicima koji zastupaju kolektivna prava autora, a u ovom slučaju takvu licencu u Hrvatskoj ima samo DZNAP. Cijeli intervju dostupan je OVDJE.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)