Legendarni Del Boy postao književno djelo zaštićeno autorskim pravima

Vlasnici autorskih prava legendarne britanske TV serije ‘Mućke’ (u originalu Only Fools and Horses) pobijedili su u sudskoj parnici protiv jedne satirične serije “Only Fools” koja je neovlašteno koristila likove iz originalne serije. Britanski mediji su u lipnju opširno pisali o ovom slučaju koji je privukao veliku pozornost javnosti što i ne čudi jer su Mućke dobro poznate fanovima različitih generacija, no zanimljiv je i konačni zaključak presude u kojoj je slavni lik Derek “Del Boy” Trotter postao – književno djelo zaštićeno autorskim pravima. Dakle, možemo reći da je ambiciozni Del Boy konačno uspio u svojim aspiracijama da uspješno odradi veliki posao!

Nakon što je autor Mućki John Sullivan preminuo 2011. godine, autorska prava pripala su njegovim nasljednicima (supruga i djeca), koji su kao tvrtka Shazam Productions tužili produkciju showa “Only Fools The (cushty) Dining Experience”. Ova dramska predstava može se opisati kao reality serija koja koristi okruženja i radnje dugotrajnih britanskih TV serija iz 80-ih i pritom je dijelom improviziraju glumci, a dijelom prati scenarij. Njihovi glumci često imitiraju slavne likove iz hit serija, a na ročištima parnice moglo se doznati da su njihovi autori često posuđivali i doslovne rečenice iz scenarija originalnih serija. Tako su često koristili i likove Del Boya, njegovog brata Rodneyja, ujaka Alberta, Boycieja, Marlene, Cassandre, Brzoga…

Odvjetnici nasljednika prava originalnog autora Mućki tvrdili su u parnici kako su glumci nove serije koristili prepoznatljive fraze originalnih likova, a da su kopirali i njihov način govora, tikove i jedinstvene pokrete i osobine. Ključna bitka vodila se oko interpretacije jesu li originalne Mućke “dramsko djelo” ili “književno djelo”, koje imaju viši standard zaštite autorskih prava. Odvjetnici su zatražili da sudac pogleda tri epizode serije i sam prosudi o ovoj kategoriji.

Sudac je to i učinio, a kasnije je na kraju suđenja presudio da je lik Del Boya književno djelo, a da je scenarij svake epizode Mućki dramsko djelo. Također je presudio da postoje značajne sličnosti između dvije serije i da predstava Only Fools puno toga kopira iz originalne serije i da se ne može braniti tvrdnjama kako se tu radi “samo o parodiji”.

“Sličnost u odijevanju glumaca i njihovom izgledu prema originalnim likovima je toliko velika da bi svaki gledatelj mogao zaključiti da je nova serija autorizirana od autora Mućki”, zaključio je sudac u presudi.

Jim Sullivan, sin originalnog autora, na sudu je izjavio kako mu je mučno gledati tu novu seriju jer je loše kvalitete, ali i da su si dali za pravo napisati novu epizodu Mućki i da su time zapravo kopirali rad njegovog oca.

“Ova parnica se dogodila kako bismo zaštitili nasljedstvo Johna Sullivana i integritet njegova djela. Mućke nisu nastale preko noći nekom čarolijom, mom ocu su trebale desetljeća osobnog iskustva, njegova vještina i znanje da bi kreirao i razvio imaginarni svijet prepun pamtljivih likova, viceva, dijaloga, zapleta i povijesti. Ovaj cijeli sudski proces trajao je jako dugo i ni u jednom trenutku nije bio ugodan ni za mene niti za moju obitelj. Ali, vrijedno je boriti se za neke stvari”, poručio je Jim Sullivan u izjavi nakon suđenja.

Pripremio Danijel Lijović

Fotografija: carandclassic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)