ZAMP HDS objavio godišnji prihod od autorskih prava

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je krajem lipnja rezultate poslovanja za 2021. godinu (.PDF, 6,7 MB). Istaknuto je kako su na ime autorskih glazbenih prava za glazbenike uprihodili ukupno 127,1 milijuna kuna, što je 6,26 posto više nego prethodne godine.

Kako navodi glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec: „Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. godini u cilju ublažavanja pada prihoda za članove, dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. godine pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. godini“.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,40 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Istaknuli su i kako je i u prošloj godini bio nastavljen pad prihoda od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je uprihođeno više zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti (17 posto više nego 2020. godine.)

“Koronakriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim istovrsnim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine, ali razmjeri pada i nisu onako veliki kako smo se na početku koronakrize pribojavali. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije, a zatim iz Slovenije i Crne Gore”, stoji u priopćenju HDS ZAMP-a.

Prihodi od online i digitalnih prava su pali za 10,4 posto. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila rekordnih 2,4 milijarde streamova. Najizvođenija domaća pjesma, drugu godinu zaredom, bila je „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Najčešće emitiran strani singl 2021. godine u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je „Bad Habits“ Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila, preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, izvijestili su iz HDS ZAMP-a.

Pripremio Danijel Lijović
Slika: Gerd Altmann sa servisa Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)