Newsletter - arhiva

Netko je objavio vaš novinarski uradak bez vaše dozvole. Što možete poduzeti?

Prema hrvatskim zakonima i propisima, sve što stvorite – pisana riječ, fotografije, snimke, infografike – automatski je pokriveno zaštitom u trenutku objavljivanja. Iako vijesti, činjenice i informacije u pravilu ne mogu biti zaštićene, način na koji ste ih posložili u članak ili drugi oblik novinarskog izražavanja može.

To znači kako drugi smiju navoditi dijelove vašeg uratka, ali u razumnoj mjeri. Ne i, naravno, prenijeti cijeli članak ili većinu njegovog sadržaja, pri čemu se to ne odnosi samo na količinu, već i na značaj prenešenih podataka i informacija.

Fotografije, video zapise i slične kreativne vizualne uratke nije dozvoljeno prenositi bez dozvole, bez obzira što ste ih objavili na, primjerice, društvenim medijima poput Facebooka ili Twittera. Pristankom na uvjete korištenja tih platformi omogućili ste njihovo dijeljenje u sklopu svake od njih i s njihovim partnerima, ali niste ste odrekli svojih prava.

Fotografije i druge vizuale možete pokušati zaštititi vodenim žigom i na druge načine kako bi spriječili ili barem otežali krađu svog vlasništva. Nije savršeno rješenje, no moglo bi odvratiti bar neke potencijalne prijestupnike.

Što, dakle, možete poduzeti ukoliko otkrijete kako se netko neovlašteno poslužio vašim radom?

Prvo, prikupite dokaze o krađi. Sačuvajte vlastiti članak ili fotografiju, pribavite kopiju otuđenog materijala tako da su u oba slučaja vidljivi datumi objave i sve skupa pohranite.

Ako ste prava prenijeli na drugu pravnu osobu (primjerice, izdavača) možete na incident upozoriti osobu zaduženu za to područje kako bi poduzela odgovarajuće pravne mjere i zatražila naknadu.

Možete također pokušati kontaktirati kolege koje su neovlašteno posegnuli za vašim uratkom i prijateljski ih upozoriti na to. Recite im kako vam je drago što cijene vaš rad, ali kako za njega treba i platiti.

Moguće je, primjerice, kako je do objave došlo nenamjernom pogreškom ili zbog neiskustva mlađih članova tima. U takvim bi slučajevima mogli biti voljni udovoljiti i vašem zahtjevu za uklanjanje spornog sadržaja.

Možete probati zatražiti i naknadu, iako je malo vjerojatno kako ćete ju dobiti bez sudskog uplitanja. Većina će ukloniti sporni sadržaj i stati na tome.
Možete se također obratiti za pomoć i nama u Društvu za zaštitu novinarskih autorskih prava. Rado ćemo vam izaći u susret i pomoći ako je to moguće.

Konačno, preostaje vam podnošenje tužbe. S obzirom da je riječ o dugotrajnom i skupom postupku nemojte se u njega upuštati ako baš ne morate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.