Sedam mrežnih odredišta s besplatnim fotografijama za novinare

Kako ilustrirati vijest dobrim vizualom i ne ogriješiti se o tuđa autorska prava? Ovih vam sedam mrežnih odredišta može pomoći u tome.

Unsplash. Unsplash je platforma s koje možete preuzeti fotografije autorica i autora diljem svijeta. Možete ih koristiti i bez navođenja autora, ali bilo bi korektno od vas da im se odužite tako što ćete ih imenovati. Sve su fotografije dostupne besplatno, a možete ih i mijenjati te dijeliti, bez obzira radite li to u privatne ili poslovne svrhe.

Pixabay. Slično kao Unsplash, Pixabay nudi pregršt besplatnih fotografija, ilustracija i vektorskih slika koje možete preuzeti besplatno ne tražeći dozvolu. Ovdje ujedno možete nabaviti i zaštićene fotografije sa servisa Shutterstock, ali uz plaćanje.

Death To The Stock Photo. Ovaj servis nije posve besplatan (mjesečna naknada kreće od 12 američkih dolara), ali nudi nekoliko pogodnosti: paket kojeg možete preuzeti bez plaćanja, standardno 14-dnevno probno razdoblje i povremene besplatne pakete fotografija ukoliko ste se prijavili koristeći adresu e-pošte. Slike možete koristiti kako vas je volja sve dok ne tvrdite kako su vaše (odnosno navedete autora i izvor), a postoje i određena ograničenja za što mogu biti korištena.

Creative Commons. Na ovom web odredištu moguće je pronaći puno sadržaja koji je pod licencom Creative Commons Attribution 4.0 International, što znači kako ga možete slobodno kopirati, dijeliti i prilagođavati u bilo koje svrhe, uključujući i komercijalne, uz navođenje autora. Također je na raspolaganju i dosta sadržaja iz javne domene koji je besplatan.

Flickr. Vjerojatno najpoznatija platforma u ovom pregledu, Flickr ima reputaciju domene koja nudi sadržaj uz licence Creative Commons. Općenito govoreći, to je točno, ali budite oprezni i prije no što se poslužite fotografijom s Flickra provjerite kakva je ograničenja autor postavio.

Stock Sandwich. Stock Sandwich je još u probnom (beta) izdanju, no nudi slike besplatno, skupa s dozvolom za korištenje, mijenjanje i distribuciju u privatne i poslovne svrhe.

Snapwire Snaps. Logirate li se koristeći adresu e-pošte, Snapwire Snaps će vam omogućiti pristup do radova oko 200 tisuća fotografa diljem svijeta. Nisu svi dostupni besplatno, ali nemali broj uradaka jest pa stoga pogledajte što je sve u ponudi i provjerite možete li do onoga što vas zanima bez plaćanja. Jednom tjedno e-mailom će vam stizati paket sa sedam potpuno besplatnih fotografija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)