NG – Što je s autorskim pravima, Kanađani?!

Kanada je već godinama prva na popisu zemalja s najboljom kvalitetom života. S odličnim plaćama, zdravom ekonomijom i uređenom državom, Kanada spada u sam svjetski vrh. No, ne i kada je o autorskim pravima riječ.

Europska komisija svrstala je ovih dana Kanadu na listu zemalja u kojima se ozbiljno krše autorska prava.

Kanada, prema njihovom mišljenju, ima preširoke iznimke u autorskim pravima. A ni primjena zahtjeva za uklanjanje nije im najidealnija: tamošnje internetske stranice i platforme još uvijek dovoljno brzo ne uklanjaju sadržaj koji krši autorska prava.

Široke iznimke u zakonu o autorskim pravima primjenjuju se na način koji je štetan za nositelje prava. Zainteresirane strane iz EU-a posebno su zabrinute zbog izuzetka fer poslovanja u obrazovne svrhe i izuzeća za nekomercijalne sadržaje koje stvaraju korisnici – stoji u nalazu Komisije.

Zanimljivo je da Kanadu ne proziva samo Europska komisija. Nedavno je trgovinski predstavnik SAD-a ovu zemlju stavio na “crnu listu” jer nikako ne uspijeva izaći na kraj s – piratstvom.

Kanada je, doduše, već u nekoliko navrata mijenjala pravila vezana uz autorska prava, no vlasnici prava još uvijek nisu zadovoljni.

Kada, primjerice, davatelji internetskih usluga objave sadržaj kojim se krše autorska prava, kanadski model uključuje samo upozorenje. No ne i zahtjev da se sporni sadržaj – ukloni.

Komisija upozorava i da u Kanadi još uvijek neometano djeluju mnoge piratske web stranice.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kanadski savezni sud nedavno je izdao prvi nalog za blokiranje web-mjesta. I to zato jer su nositelji autorskih prava podnijeli tužbe za njihovo kršenje.

No, kanandske vlasti za sada odbijaju blokiranje stranica bez odluke suda. I svoju politiku bez obzira na pritiske, očito ne žele mijenjati.

_