Podržimo naše fotoreportere, njihov rad nije besplatan!

Sindikat novinara Hrvatske i Zbor fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva, pozivaju, a Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava tome se pridružuje – sutra, 25. siječnja uključimo se u akciju na društvenim mrežama kojom ćemo se boriti za budućnost novinske fotografije!

Fotoreporteri su važni za novinarstvo. Oni su oči svijeta koji slikom izvještavaju o onome što se događa oko nas. Ipak, fotoreporteri su pod pritiskom. Cijena novinske fotografije stalno se smanjuje pa je teško sačuvati novinarsku neovisnost i osigurati pristojnu egzistenciju.

Prije godinu dana, 25. siječnja 2019., nizozemski su se fotoreporteri udružili i spustili fotografske objektive na jedan dan. U prvom štrajku freelancera u Nizozemskoj sudjelovalo ih je pet stotina.

Iako je štrajk privukao veliku medijsku pažnju, ali i pažnju političkih aktera, stvari se nisu promijenile na bolje, cijene rada fotoreportera nisu se povećale.

Fotoreporteri su važni za novinarstvo. Oni su oči svijeta koji slikom izvještavaju o onome što se događa oko nas.

Stoga, kako bi još jednom uvjerili javnost u važnost svoga posla, fotoreporteri su ponovo pokrenuli kampanju. Njezin je cilj ponovo skrenuti pozornost na važnost novinske fotografije, ali i osnažiti fotoreportere u Hrvatskoj da se izbore i za svoja prava.

Objavom video-blogova naših fotoreportera na društvenim mrežama Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva ove subote 25. 1. podsjetit ćemo na štrajk nizozemskih fotoreportera i na probleme fotoreportera u cijeloj Europi i naravno u Hrvatskoj.

Kako bi što više ljudi vidjelo kampanju, pozivamo vas da video-blogove sa stranica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva podijelite na svojim profilima 25. 1. uz sljedeće hashtagove #fotkanijebesplatna #photojournalismhasaprice, #fjhep i #nvf. A po mogućnosti uključite i @Sindikatnovinara @HNDhr @efjeurope i @nvj na Twitteru i @nvjamsterdam @sindikatnovinara na Instagramu.

Više o akciji, počitajte OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)