“Opterećujuća i nevažna arhiva”

Šteta nije u kvantiteti nego u legalnom poslovanju i kršenju prava autora portala Internet Archive

Prije nekoliko mjeseci, nakladnici Hachette, HarperCollins, John Wiley i Penguin Random House podigli su tužbu protiv portala Internet Archive’s (IA) zbog kršenja autorskih prava i ilegalnog distribuiranja e-knjiga. Njihovu „ Otvorenu knjižnicu” pritom su opisali kao piratsku.

Naravno, IA se s optužbama ne slaže i trudi se svim silama dokazati kako su izdavači u krivu. Jedan od pokušaja dokazivanja svoje nevinosti IA vidi u traženju da nakladnici predoče sudu ogromne količine podataka o prodajnom učinku knjiga, iako su to učinili za 127 njih. Tako se želi pokazati da njihovo poslovanje ne ugrožava poslovanje izdavača.

Nakladnici, odbacujući IA zahtjev kao opterećujući i nevažan, jer sve se može vidjeti na tih 127 knjiga za koje su oni podnijeli iscrpne analize, i dalje nastoje vratiti tužbu na svoj kolosjek: naime da se radi o piratizaciji autorskih djela.

Izdavači imaju vlastitu mrežu distribucije za čitatelje po cijelom svijetu. Osim toga, imaju i ugovore s knjižnicama koje mogu svojim članovima posuđivati e-knjige, pod vlastitim ugovorima. Nadalje, oni nude sve knjige koje pokrivaju autorskim pravima, bez obzira koliko njihov sadržaj bio popularan i tražen.

Tvrdnja Internet Archive’s da ne utječu na njihove komercijalne poslove je falična interpretacija, naravno da im je smanjeno potencijalno tržište.

Odbijanjem plaćanja članarine IA “ubija” izdavače, njihovu mrežu čini nevažnom i naravno, gazi autorska prava. Je li u redu ako autor književnog hita umre a da filmaši mogu bez pitanja po tom hitu snimiti film? Bez posljedica? pitaju se Izdavači. Jer, naravno da nitko neće biti zainteresiran za snimanje filma o nekoj filmski neatraktivnoj temi.

To radi i IA, uzima najbolje, naravno kad je već sav mukotrpan posao odrađen od strane nakladnika. Na sudu licemjerno povlači pitanje kvantitete, ali šteta nije u kvantiteti nego u legalnom poslovanju i kršenju prava autora. Koji su u konačnici oštećeni svaki put kad netko posegne za njihovim uratkom u Internet Archive’s „ Otvorenoj knjižnici”.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.