Svašta se može napraviti na internetu

Lažni američki Ured za autorska prava Googleu šalje obavijesti o uklanjanju problematičnih poveznica

Podosta buke tijekom posljednjih tjedana izazvale su obavijesti Googleu kako mora ukloniti problematične poveznice. Obavijesti su poslane iz američkog Ureda za zaštitu autorskih prava. Pokazalo se lažnog. Kome je u interesu napraviti takvu gadost, okaljati ime Ureda i u zabludu dovesti diva poput Googlea, sad je pitanje?

Iako se uopće ne bave takvim stvarima, ali se zlorabilo njihovo ime i u njihovo ime prijetilo, američki Ured za zaštitu autorskih prava, onaj pravi, objavio je kako su na djelu varalice, te da oni sa spornim objavama nemaju veze.

Pretpostavka je da je mogući počinitelj netko tko upravlja web stranicama ili uslugama koji se izravno natječu sa spornim linkovima / vezama. To je već viđeno ponašanje: da konkurent jedan cilja na poveznice drugih konkurentskih stranica i aplikacija sve kako bi oni (1) završili više na ljestvici pretraživanja.

Nedavno je američka Vlada objavila temeljitu raspravu o Zakonu o elektroničkim autorskim pravima (DMCA) ne bi li dobila bolji uvid u njegove nedostatke i kako ih otkloniti. Mnogi sudionici su se žalili na njegovu manjkavost, a organizacije za zaštitu digitalnih prava upozorile su na uvredljive poruke koje stižu digitalnim putem. (Google je došao kao naručeni primjer).

Američki Ured za zaštitu autorskih prava krovna je organizacija za sve vrste autorskih prava Sjedinjenih Američkih Država. Ne upuštaju se u bilo kakve rasprave i zauzimanja strana. Zato je i poruka Googlu bila to frapantnija. No, kako su prozvani, sad su se zainteresirali za problematiku pa se sad mnogi nadaju da će ta lažna obavijest o uklanjanju uroditi nečim pozitivnim. Na primjer u popravljanju propusta važećeg zakona o elektroničkim autorskim pravima.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.