Osobne podatke zaštitite softverima koji ih ne zlorabe

Ako ste zabrinuti za povjerljivost svojih privatnih podataka, počnite upotrebljavati alate koji ne prikupljaju osobne podatke korisnika.

Evo naših preporuka

Kada su u pitanju internetske tražilice, Google ima tržišni udio od 92 posto i masovno prikuplja razne podatke o svojim korisnicima koje onda prodaje oglašivačima. Ako vam to smeta, na mreži nad mrežama pronaći ćete manje internetske tražilice, koje se obzirnije ponašaju prema podacima svojih korisnika.

Jedna od njih je DuckDuckGo. Koristi mješavinu rezultata pretraživanja Microsoftove tražilice Bing, Yahooa i kineske tražilice Yandex. Slijedeća naša preporuka je i tražilica Clqz, za koju autori ističu da ima vlastiti indeks pretraživanja, to jest, da se ne oslanja ni na koju drugu tražilicu.

Kada su u pitanju operativni sustavi za pametne telefone, izbor nije velik: Googleov Adnroid, iOS iz Applea i, Harmony Huawei. Alternativa ovom trojcu je /e/ – Android bez Googleovih postavki prikupljanja podataka. Razvila ga je mala skupina entuzijasta predvođenih Gaelom Duvalom. Njihov operativni sustav za pametne mobitele predinstaliran je na pametne mobitele koji se mogu kupiti od tvrtke Fairphone. Ima dovoljno aplikacija za osnovno korištenje pametnog mobitela. Nije to ni približno kao na Google Storeu, ali sasvim dovoljno za korištenje pametnog mobitela, a da budete sigurni da vaše osobne podatke ne koristi na stotine ili tisuće tvrtki koje se oglašavaju na webu i da vaše fotografije ne koriste razne tvrtke za izradu svojih algoritama umjetne inteligencije… i tako dalje. Ustvari, /e/ je nešto kao Linux za mobilne uređaje. Postoji još nekoliko alternativa moćnim mobilnim operativnim sustavima tehnoloških divova. Među njima su Librem 5, objavljen krajem prošle godine – izgleda slično kao na bilo kojem Android telefonu te PureOS koji obećava da neće prikupljati podatke korisnika.

LBRY je nova, open source platforma utemeljena na blockchainu, a služi za dijeljenje digitalnih sadržaja. Sve više dobiva na popularnosti kao decentralizirana alternativa YouTubeu. Međutim, LBRY je više od obične usluge dijeljenja videozapisa. To je platforma otvorenog koda u kojoj svatko može, ako je programer naravno, graditi aplikacije putem LBRY protokola koji komuniciraju s digitalnim sadržajem u LBRY mreži. Kao korisnik možete koristiti LBRY platformu za gledanje videozapisa, slušanje glazbe i čitanje e-knjiga, itd. Za razliku od YouTubea, korisnikove se aktivnosti ne prate za prikazivanje oglasa. U stvari, LBRY je oslobođen oglasa. Ako ste prijavljeni na mrežu, nigdje nećete vidjeti oglase na njenoj web stranici.

Ako imate vlastiti blog ili internetsku stranicu zanima vas tko i koliko čita sadržaje koje objavljujete. Tu će vam pomoći nekoliko konkurenata Google Analyticsa. Primjerice Matomo (ranije poznat kao Piwik). Jedan je od glavnih igrača na tržištu etičkih stranica za analizu korisničkih podataka. Tu je i Plausible Analytics – alat za praćenje korištenja web stranice ali bez prikupljanja bilo kakvih osobnih podataka i uz poštivanje privatnosti posjetitelja web stranice.