Podsjećamo: 13. Skupština DZNAP-a održat će se 15. svibnja, u Zagrebu

Predsjedništvo Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava sazvalo je 13. godišnju Skupštinu naše udruge. Zasjedanje će se održati 15. svibnja (subota u 10 ujutro) u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, u Zagrebu, u skladu s epidemiološkim mjerama i uz suglasnost Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Teme kojima se moramo pozabaviti su brojne. Moramo osvježiti Statut, prihvatiti Etički kodeks i Pravilnike o raspodjeli naknada za novinare i fotoreportere, prikupljene tijekom 2020. godine te raspraviti nekoliko slijedećih koraka. U izvještaju predsjednice Društva, Valentine Wiesner, čut ćemo što je Predsjedništvo radilo tijekom proteklih četrnaest mjeseci, od prošle Skupštine, održane u veljači 2020. godine pa do polovice svibnja ove godine.

Evo nekoliko naznaka: početkom jeseni dovršeni su pregovori s press clipping agencijama, sudjelovali smo u raspravama (od sastanaka u Ministarstvu kulture, po radnim skupinama i na e-savjetovanju do lobiranja među zastupnicima Hrvatskog Sabora) vezanima uz novi Zakon o autorskim i srodnim pravima koji naša zemlja mora u svoj zakonodavni okvir ugraditi do početka lipnja, radili smo i na razvoju suradnje s drugim novinarskim i autorskim udrugama, itd.

Posebna točka dnevnog reda biti će i rasprava o promijenjenom kontekstu koji nastaje donošenjem novog Zakona o autorskom i srodnim pravima (čl 162), koji suštinski mijenja položaj naše udruge na “tržištu” zaštite kolektivnih autorskih prava. Predsjedništvo će trebati mandat i smjernice Skupštine za pregovore o eventualnom udruživanju u zajedničku organizaciju s medijskim kućama (ako većina tako odluči), i o tome kako ćemo se, kao DZNAP, postaviti u pregovorima prema internetskim agregatorima (počevši od velikih svjetskih kao što su Google i Facebook do naših lokalnih).

S obzirom da u Predsjedništvu DZNAP-a nedostaje jedan član do broja definiranog Statutom, svi članovi DZNAP-a koji žele raditi u najvišem tijelu naše udruge mogu se kandidirati na mjesto člana Predsjedništva. Trebaju istaknuti svoju kandidaturu najmanje tjedan dana prije Skupštine (do 8. svibnja u ponoć). Kandidatura uključuje tekst s kratkim životopisom i programom rada za sljedeće tri godine, koliko preostaje do isteka mandata na upražnjenom mjestu. (evo primjera kako to treba izgledati).

Dnevni red Skupštine i sve dokumente koje usvajamo na Skupštini članovi su dobili poštom i posebnom porukom e-pošte koju smo slali tijekom 29. travnja.
No, evo poveznica na te dokumente i ovdje:

Poziv na Skupštinu DZNAP-a
Statut DZNAP-a
Etiččki kodeks DZNAP-a
Pravilnik o članstvu fotoreportera
Pravilnik o raspodjeli autorskih naknada
Odluka o izmjeni Pravilnika o raspodjeli autorskih naknada

Potvrdite dolazak na Skupštinu najkasnije do 13. svibnja na adresu e-pošte: tajnik@dznap.hr

Posljednje i ne manje važno: imate li ideja i prijedloga o dodatnim promjenama Statuta, Etičkog kodeksa i Pravilnika, pokušajte ih osmisliti i poslati e-poštom na adresu tajnik@dznap.hr prije same sjednice Skupštine, kako bismo o svakom prijedlogu mogli biti upućeni unaprijed i stoga spremnije mogli o tome odlučivati. Iako imamo dovoljno vremena, sjednica Skupštine mora se održati u skladu s epidemiološkim mjerama, pa ćemo morati biti maksimalno ekspeditivni.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.