Newsletter - arhiva

Rasprava o promijenjenom kontekstu rada DZNAP-a

Posebna točka dnevnog reda na Skupštini koju ćemo održati 15. svibnja, biti će i rasprava o promijenjenom kontekstu koji nastaje donošenjem novog Zakona o autorskom i srodnim pravima koji suštinski mijenja položaj naše udruge na “tržištu” zaštite kolektivnih autorskih prava.

Predsjedništvo će trebati mandat i smjernice Skupštine za pregovore o eventualnom udruživanju u zajedničku organizaciju s medijskim kućama (ako većina tako odluči) i o tome kako ćemo se, kao DZNAP, postaviti u pregovorima prema internetskim agregatorima (počevši od velikih svjetskih kao što su Google i Facebook do naših lokalnih).

Što se tiče pregovora s medijskim kućama, koje su u procesu osnivanja svoje udruge za zaštitu kolektivnih novinarskih autorskih prava, s njima smo, još početkom jeseni prošle godine, obavili dva sastanka na kojima smo počeli proces pregovora.

Oni su tada iznijeli svoj prijedlog strukture i statuta nove zajedničke organizacije koju zamišljaju kao nositelja svih licenci DZIV-a za sva relevantana prava (naknade o press clipping agencija, naknade od internetskih agregatora, itd.). Udruga medijskih kuća u HUP-u predočila je i svoj prijedlog načela za raspodjelu sredstava prikupljenih od ostvarivanja prava.

Njihov prijedlog, kojeg ćemo vam predočiti na sjednici 15. svibnja, moramo raspraviti na Skupštini i odlučiti o budućem smjeru DZNAP-a u odnosu na to pitanje.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.