Predan prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

HINA  i HRT: Predstavnici Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ocijenivši neke odredbe štetnima i protuustavnima.

4. siječnja 2021. – “Borimo se za slobodu izbora, slobodu ugovaranja, za prava izvođača i diskografa kojima je novim zakonom zapravo ograničena sloboda izbora i ugovaranja. Ono što nam je najproblematičnije jest retroaktivna primjena novog zakona”, kazala je Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a.

Govoreći o retroaktivnoj primjeni novog zakona, Vidmar Klarić je istaknula kako bi to u praksi značilo da se za preko 180.000 snimaka koji trenutačno postoje u hrvatskoj diskografiji trebaju iznova dogovarati i potpisivati novi ugovori. I to, naglasila je, bez obzira na to što se radi o snimkama koje su nastale prije 50 ili 60 godina, primjerice snimke Ive Robića iz 1956. ili Josipe Lisac iz 1971.

– Na diskografe je sada stavljen teret dokazivanja, odnosno potpisivanja novih ugovora sa svim izvođačima. To je u praksi gotovo nemoguće izvršiti, diskografi su stavljeni u diskriminatoran položaj u odnosu na izvođače, ali i sami glavni izvođači koji su ulagači u svoje snimke, kazala je Maja Vidmar Klarić.

Ustavni sud treba detaljno proučiti podnešeni prijedlog, Zakon o autorskom i srodnim pravima i direktivu EU o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, koja se u taj zakon ugradila. (Miroslav Edvin Habek).

Temu opširno obrađuje i kolega Vid Barić, u svom članku na T-portalu.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)