Newsletter - arhiva

Sindikat novinara Hrvatske pridružio se EFJ-u u borbi za bolje radne uvjete novinara

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) objavio je apel za podršku “Povelji o uvjetima rada novinara” Europske federacije novinara (EFJ). Ova povelja daje smjernice koje su potpisane ranije ove godine u Beogradu od strane 14 novinarskih organizacija, uključujući i novinarske sindikate sa zapadnog Balkana, a bit će predana Europskoj komisiji i Vijeću Europe.

  • Povelja je otvorena za potpisivanje svim novinarskim organizacijama, privatnim ili javnim medijskim kompanijama ili vlastima koje su voljne obvezati se poboljšati radne uvjete i ojačati radna prava novinara i medijskih radnika u Europi, boriti se protiv cenzure i promicati slobodan pristup informacijama i izvorima”, navodi EFJ.

U povelji je 10 članaka koje opisuju glavna načela radnog odnosa novinara, odnosa novinara i medijskih kuća, kao i ulogu javnih vlasti i institucija Europske unije u odnosu s novinarima.

  • Ideja Povelje pokrenuta je 2018. u okviru projekta financiranog od UNESCO-a i EU pod nazivom Izgradnja povjerenja u medije jugoistočne Europe i Turske koji nastoji ojačati slobodu izražavanja, pristup informacijama, slobodne, neovisne i pluralističke medije, osiguravanje da su novinari i mediji ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regiji, ističu iz Sindikata novinara Hrvatske. U EFJ-u se nadaju da će Povelja postati mjerilo uvjeta rada za novinare i da će poboljšati dojam koju javnost ima o novinarima.