Izborna Skupština DZNAP-a

Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava održati će se 22. veljače 2020. u Novinarskom domu u Zagrebu u 10 sati ujutro. Skupština je izborna, što znači da biramo novo vodstvo – predsjedništvo i predsjednicu / predsjednika.

Svi članovi DZNAP-a mogu se kandidirati – tako što će poslati svoju kandidaturu porukom e-pošte našem tajniku na adresu tajnik@dznap.hr, najkasnije do 12. veljače. Kandidatura se sastoji od sažeto opisanog programa rada za slijedeće četiri godine – kako sebe vidite u tome i kako želite doprinjeti. Uz to, napišite par redaka iz svoje novinarske biografije. Kartica teksta ukupno, bit će dovoljna.

Prije samih izbora Skupština DZNAP-a baviti će se nizom aktualnih tema kao što su
pregovori s press clipping agencijama, sudjelovanje DZNAP-a u izradi Nacrta prijedloga Zakona o autorskim pravima i novi popis novinara čije članke su clipping agencije najviše puta preprodale u 2019. godini.

U jeku smo pregovora s press clipping agencijama oko naplate naknade za distribuiranje fotografija. Dogovor oko toga još nije postignut, a press clipping agencije su od 1. siječnja ove godine u prekršaju jer neovlašteno distribuiraju novinske tekstove i fotografije. DZNAP je poduzeo pravne korake da se ova situacija riješi, da se utvrdi cjenik te da se naši članovi zaštite – ističe predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner.

Članovi će na Skupštini dobiti i sve informacije o sudjelovanju DZNAP-a u radnoj skupini za donošenje novog zakona o autorskom i srodnim pravima.

Na skupštini će biti podnesen izvještaj o radu za 2019. godinu, kao i izvještaj Nadzornog odbora o poslovanju Društva.

Na dnevnom redu je i odluka o raspodjeli naknada od autorskih prava.
Kao i predstavljanje novog popisa novinara čiji članci su najviše puta otkupljeni od press clipping agencija tijekom 2019.godine.

_