Smanjuje se neovlašteno korištenje autorskih sadržaja na internetu

Bruce Mars | Unsplash

Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva koja djeluje pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavila je Izvješće o povredama autorskog prava na internetu, pod izvornim nazivom “Online Copyright Infringement in the European Union (Films, Music, Publications, Software and TV, 2017-2022)”.

Obrađene su povrede prava s područja korištenja filmova, glazbe, televizijskih sadržaja, publikacija i računalnih programa (softvera) te sportskih i drugih događaja koji se prenose uživo, u kontekstu nove Preporuke o suzbijanju internetskog piratstva sportskih i drugih događanja uživo koju je Europska komisija donijela 4. svibnja 2023.

Studija, provedena u 27 država članica Europske unije i Velikoj Britaniji, pokazala je da su se povrede kod korištenja glazbenih sadržaja smanjile od 2017.

Općenito, kao najčešće metode neovlaštenog pristupa zaštićenim autorskim sadržajima istaknuti su internetski prijenos (streaming), preuzimanje (downloading), tzv. torrenti i softver za kopiranje sadržaja (stream ripping software).

Pristup piratskom sadržaju po internetskom korisniku mjesečno za sve vrste sadržaja iznosio otprilike je 11,5 posto u 2017. godini, smanjen je na tek pet posto početkom 2021., a krajem 2022. godine ponovno je rastao na sedam posto, mahom zbog povećanog broja neovlaštenih korištenja televizijskih sadržaja.

No, trend je dobar – unatoč tome, broj neovlaštenih pristupa po korisniku mjesečno u prosincu 2022. je 40 posto manji nego u siječnju 2017. Sažetak izvješća dostupan je i na hrvatskom jeziku (PDF).

Tekst: V.W.
Foto: Bruce Mars / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)