Španjolska dio poreza na digitalne usluge mora preusmjeriti novinarima

U Španjolskoj se uvodi novi porez na neke od digitalnih usluga – kolokvijalno su ga nazvali Google porez – koji bi trebao donijeti nove prihode državi, a novinarski sindikati i udurge – Španjolsko novinarsko društvo i Međunarodna federacija novinara – tvrde da dobar dio tog novca treba preusmjeriti medijima.

Španjolski porez na digitalne usluge sličan je onima koji su već uvedeni u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj, a propisuju namete agregatorima sadržaja na internetu, za svaku poveznicu kojom navode čitatelja do medijia, do članka i ostalih sadržaja zaštićenih autorskim pravom.

Google porez u Španjolskoj primjenjuje se na sve digitalne multinacionalne korporacije koji imaju globalni prihod veći od 750 milijuna eura i više od tri milijuna eura u samoj Španjolskoj.

Predviđa se da će Google porez u Španjolskoj generirati oko milijardu (968 milijuna) eura godišnje. Taj novac će se koristiti za pomoć sektorima koji su najviše ugroženi pandemijom koronavirusa.

Mediji i novinarske udruge smatraju da su oni među onima koji su najviše pogođeni pandemijom i da bi morali dobiti dobar dio novca iz tog poreza.

Više pojedinosti.


(23. siječanj 2021.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)