Newsletter - arhiva

Španjolska uvela ‘digitalnu policiju’

Kraljevim ukazom i objavom u službenom listu Španjolska je krajem prošle godine dobila novi zakon, kojim se uvodi veći nadzor nad internetom i elektoničkom komunikacijom, a kojeg su kritičari ocijenili kontoverznim, ističući kako predstavlja prijetnju ljudskim pravima u toj zemlji.

Naime, sukladno novom dekretu, vlada u Madridu, piše portal EDRi, imat će pravo imogućnost intervenirati, pa čak i zatvoriti kanale elektroničke komunikacije, ako procijeni da njihov sadržaj predstavlja prijetnju javnom redu i miru i nacionalnoj sigurnosti te zdravlju nacije. Za tako nešto vlastima neće trebati zeleno svjetlo sudskih tijela, već će biti dovoljna ocjena ministra gospodarstva.

Time se, ocjenjuju na portalu EDRi, može znatno suziti sloboda govora u Španjolskoj. Kritičari, naime, u novom zakonu vide pokušaj cenzure, kao i nastojanje da se zaštiti krupni kapital. Strahuju i da bi španolske vlasti novi propis mogle koristiti kako bi spriječile prosvjede i štrajkove, a pribojavaju se i da će njegova posljedica biti zaostajanje Španjolske u usvajanju novih tehnologija.

Zbog svega toga, vlastima u Madridu preporučuju da još jednom razmotri nove propise. Smatraju, naime, da se novim propisom ne unapređuju digitalna prava građana, na što se pozivaju u Madridu, već da se otvaraju vrata „digitalnoj policiji“ da kažnjava one koje smatra nepodobnima, piše portal EDRi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.