‘Trolovi autorskih prava’ postaju prijetnja slobodi izražavanja

Žrtve novih trolova uglavnom će biti korisnici interneta, kojima će se obraćati autori koji smatraju da su im ovi povrijedili autorska prava. Naime, umjesto da ih, a u sklopu novog, izvansudskog sustava zaštite autorskih prava u SAD-u, prijave posebnom Odboru za male odštete pri saveznoj administraciji u Washingtonu, koja im može dosuditi do 30.000 američkih dolara odštete, trolovi se mogu obratiti izravno onom za kojeg smatraju da su im bez dozvole koristili rad i od njih tražiti da im, na temelju izravne i neposredne nagodbe, uplate nešto manji iznos, koji je, međutim, za njih i njihova primanja i dalje ogroman. Drugim riječima, radi se o mogućnosti procvata crnog tržišta nagodbi u segmentu zloupotrebe autorskih prava. Štoviše, radi se i o svojevrsnoj ucjeni jer se korinsiku interneta koji je povrijedio nečija autorska prava kaže da će ili platiti određeni iznos povrijeđenom autoru i tako izbjeći postupak pred saveznim vlastima, ili će ga autor tužiti Odboru za male odštete, a možda i sudu.

Na portalu Electronic Frontier Foundation smatraju da će Sjedinjene Države napraviti korak unatrag u zaštiti autorskih prava novim Zakonom o malim odštetama (CASE Act), kojeg je Zastupnički dom američkog Kongresa već izglasao, a Senat bi to trebao uskoro učiniti. Zakonom su predviđene odštete do 30.000 USD za povredu autorskih prava, a slučajevi bi se riješavali pred posebnim saveznim odborom, umjesto pred redovnim sudovima kao do sada. No, u oba slučaja, ocjenjuju na portalu, tuženi bi se mogao naći pred bankrotom. Uz to, dodaju, puno je toga nedefinirano, a zakonom se ne štite autorska prava na adekvatan način. Stoga strahuju da bi posljedica novog zakona moglo biti ugrožavanje slobode izražavanja i zaobilazni put rješavanja sporova koji otvara vrata brojnim zlouporabama.

Jedna od tih zloupraba su i trolovi, koji bi od ‘trolanja’ mogli napraviti pravi biznis. Zaštitu autorskih prava, ističu na portalu, treba podržati, ali treba je riješiti drukčije nego što admnistracija u Washingtonu to želi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)