Sto i deset fotoreportera učlanilo se u DZNAP

Fotoreporteri na Skupštini DZNAP-a. Foto: Mario Ćužić

Zagreb, 24. svibnja 2021. – Društvu za zaštitu novinarskih autorskih prava u 2021. godini pristupilo je više od devedeset novih članova fotoreportera, nakon što su krajem 2020. godine izborene naknade i za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava. Od samog osnutka u DZNAP je bilo učlanjeno do ove godine devetnaest fotoreportera.

U DZNAP su se učlanili svi fotoreporteri Cropixa, Pixela, HINA-e, freelanceri kao i fotoreporteri internetskih portala koji su upisani u Upisnik elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Nakon što je DZNAP krajem 2018. godine od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ishodio proširenje licence za kolektivnu zaštitu fotoreportera, krenuli su pregovori s press cliping agencijama kako bi se regulirala isplata naknada i za distribuciju fotografskih autorskih dijela. Konačno, krajem listopada 2020. godine sklopljen je novi Ugovor sa sve tri press cliping agencije u svrhu monetiziranja naknada i za fotoreportere.

To znači da će od ove godine i fotoreporterima biti isplaćene naknade za autorska djela distribuirana u prethodnoj godini, istodobno kad i naknade novinarima.

Svi nakladnici s kojima DZNAP dijeli naknade od zaštite kolektivnih prava, pozdravili su uključivanje fotoreportera u raspodjelu naknada te su pozvali svoje fotoreportere da se učlane u DZNAP. Tako su se u DZNAP učlanili svi fotoreporteri Cropixa, Pixela, HINA-e, freelanceri kao i fotoreporteri internetskih portala koji su upisani u Upisnik elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Iz redova fotoreportera dolazi i najstariji član DZNAP-a legendarni sportski fotoreporter, 90-godišnji Radiša Mladenović.

Na upražnjeno mjesto u Predsjedništvo DZNAP-a na protekloj 13. Skupštini DZNAP-a iz redova fotoreportera izabran je Sanjin Strukić, fotoreporter Pixsella, uz ranije izabrane fotoreportere Daniela Kasapa i Marija Ćužića.

DZNAP poziva kolege fotoreportere koji još nisu članovi da ispune pristupnicu – punomoć i time ostvare pravo na isplatu naknade u narednim godinama.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)