Autorska naknada i za rabljene knjige?

1. lipnja 2021. – Prema članku objavljenom u dnevnoj novini The Guardian, zajednica antikvarijata i knjižara rabljenim knjigama u Ujedinjenoj Kraljevini, koju su utemeljile Bookbarn International i World of Books Group, odlučila je plaćati autorsku naknadu piscima čije knjige drže u svojim trgovinama.

Navedene knjižare napravile su platformu AuthorShare, dobrovoljni fond za isplatu autorskih naknada od prodaje rabljenih knjiga. Fond je, zasad, vrijedan 200 tisuća funti (nešto više od 1,7 milijuna kuna). Naknade će se isplaćivati putem Udruge za kolektivnu zaštitu autorskih prava pisaca (Authors’ Licensing and Collecting Society), a godišnja glavarina će iznositi 1000 funti.

S obzirom da je riječ o dobrovoljnoj inicijativi, uspjeh će ovisiti o tome koliko će se knjižara rabljenim knjigama tome pridružiti i o tome koliko su se spremni odreći svojih, ionako sve manjih zarada.

U posljednjih desetak godina tržište rabljenih knjiga u svijetu (pa i u nas) raste, posebno na internetu, pa se čini da je ova ideja OK, to jest, da se AuthorShare neće svesti samo na male knjižare u zabačenim uličicama starijih dijelova grada, koje vode ekscentrici koji često i prespavaju u svojim pretrpanim dućanima.

Pisci su, naravno, oduševljeni idejom da uprihode nešto doslovno svaki put kad primjerak njihove knjige nađe novog kupca.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)