Newsletter - arhiva

Što povezuje izbore za predsjednika i autorska prava?

Izborna je noć. Novi hrvatski predsjednik govori o jedinstvu u različitosti. “Tvornica” je u transu. SDP-ovci frenetično plješću, mobiteli sa svih strana snimaju. Povijesni trenutak je zabilježen. Sada ga samo treba proslijediti na Internet. I sačekati da postane viralan.

Tu je, međutim, nastao problem.

Tko god je te večeri video zapis sa slavlja zbog pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima pokušao prenijeti na neki od popularnih You Tube kanala, riskirao je prijavu zbog kršenja autorskih prava.

Zbog Milanovića? Ne, nego zbog Florence & the machine, britanske pop grupe čiji su se taktovi čuli u pozadini happeninga u Tvornici. I autorskih prava koja su zakonski zaštićena. A njih You Tube očito sve striktnije poštuje.

I reagira čak i ako na njihov servis “uploadate” video na kojem je snimljeno da, dok se vozite automobilom, pjevate neku popularnu pjesmu. You Tube će je “skinuti” jer krši autorska prava autora i izvođača.

Što to, u praksi, znači za novinare?

Na oprezu bi u prvom redu trebali biti kolege s televizije, radija i internet portala. Kada, recimo, rade intervjue na nekom javnom mjestu, trebali bi obratiti pažnju na glazbu koja se čuje u pozadini. Jer, ako je ona zaštićena autorskim pravima – a velika je šansa da jest – nakon objave intervjua mogli bi se suočiti sa tužbama.

A njih je, bar kada su autorska prava u pitanju, bolje izbjeći.