Facebook predstavio vlastiti softver – usklađen s Direktivom EU

Div društvenih mreža, Facebook, na nedavnoj konferenciji koju je koncem 2019. organizirala Europska komisija, priznao da im je kršenje autorskih prava jedan od najvećih izazova. Stoga je predstavio softver prigodno nazvan Rights Menager koji otkriva prepisivanje autentičnog autorskog pisanog materijala. Uklanja ga s Facebooka, a njegovim stvarnim autorima omogućuje da naplate njegovo korištenje.

Drugim riječima, cilj je pokazati kako Facebook – unatoč tome što se žestoko borio protiv EU direktive o autorskom pravu – namjerava poštovati njezin članak 17.

Facebookov menadžer za zakonska prava Dave Axelgard objasnio je kako algoritam na ovoj društvenoj mreži automatski nalazi sadržaje koji su zaštićeni autorskim pravima i navodi koje korake vlasnici autorskih prava trebaju poduzeti da zaštite svoj sadržaj, i kako se korisnici mogu zaštititi od zloupotreba ili neovlaštenog prepisivanja.

Pritom je posebno istaknuo da im cilj nije bio blokirati autentični autorski sadržaj, nego spriječiti njegovo neovlašteno kopiranje.

S druge strane, u Facebooku su priznali da – iz perspektive potrošača – postoje određene zamke. Automatizirani sustavi mogu biti vrlo dobri u otkrivanju sadržaja zaštićenih autorskim pravima, ali još uvijek teško izlaze na kraj s izuzećima. Kao što je, recimo, parodiranje. Naš sustav podudaranja ne može uzeti u obzir kontekst. On samo želi utvrditi podudaraju li se dva komada sadržaja jedan s drugim – upozorio je Axelgard. Navodeći da iznimke od autorskih prava zahtijevaju visok stupanj intelektualne prosudbe i razumijevanja, kao i uvažavanja konteksta.

Ne smatramo da bilo koja tehnologija može automatski riješiti taj problem. U ovakvim stvarima još je uvijek ključna ljudska prosudba – ustvrdio je Vance Ikezoye, izvršni direktor Audible Magic, popularne usluge koja otkriva podudaranje glazbe. I koju koriste desetine velikih tvrtki za otkrivanje kršenja autorskih prava.

Što u praksi znači da su automatizirani sustavi za prepoznavanje sadržaja s jedne strane izuzetno snažni, a s druge još uvijek – prilično ograničeni.

U nekim situacijama čovjek je ipak – nezamjenjiv.