Tip slova više nije autorsko djelo?

Američki Ured za zaštitu prava autora, izgleda, promijenio je smjer u desetljećima dugoj borbi oko zaštite fontova. Novi stav je da softver za fontove, barem u jednom od svojih najčešćih oblika, ne ispunjava uvjete da bi bio zaštićen autorskim pravom.

Tehnički gledano, “font” je računalna datoteka ili program koja šalje naputak pisaču ili ekranu uređaja na koji način će prikazati pojedino slovo ili znak. “Tip slova” (typeface) je niz slova, brojeva i drugih znakova čiji oblik je definiran dosljednom uporabom određenih dizajnerskih elemenata koji ih razlikuju od nekog drugog, drukčije oblikovanog niza slova, brojeva i drugih znakova.

Preciznije rečeno, ono što se u svijetu grafičkog dizajna naziva tip slova – prema novoj odluci američkog Ureda za zaštitu prava autora, više se neće moću zaštiti kao intelektualno vlasništvo.

Implikacije te promjene pristupa mogu biti goleme, jer dizajneri fontova od licenci godišnje zarađuju stotine milijuna dolara, a te stotine milijuna dolara ujedno su trošak za sve one koji ih koriste – novine, marketinške agencije i sve ostale tvrtke i pojedince koji plaćaju licence za komercijalnu uporabu posebno dizajniranih slova.

Više pojedinosti


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)