Newsletter - arhiva

U SAD čak 19,4 napada na novinare i fotografe dnevno!

Iznimno utjecajni PhotoShelter blog objavio je da je u samo tri tjedna – od 26. svibnja do 10. lipnja – zabilježen čak 291 policijski napad na novinare, fotoreportere i snimatelje koji su izvještavali o protestima vezanim uz slučaj Georga Floyda diljem SAD, odnosno zabilježen je zaprepašćujući prosjek od čak 19,4 takvih incidenata dnevno!

Vidjeli smo brojne novinare i fotoreportere nezakonito ili neopravdano uhapšene, ustrijeljene gumenim mecima, poprskane suzavcem ili ispendrečene od policije – mnogi od njih stradali su upravo dok su svojim novinarskim iskaznicama uzaludno pokušavali dokazati da su izvjestitelji, ističu na PhotoShelteru.

Napadi na novinare krše Prvi amandman Ustava Sjedinjenih Država, posebno naglašavaju na PhotoShelteru, dodajući i kako će i dalje pozorno pratiti takve događaje, te da su takvi incidenti dio slagalice u njihovu nastojanju kako zaštiti novinare od nasilnih predstavnika vlasti.

Novinari mogu i moraju biti ekipirani s neophodnim alatima za zaštitu. U suradnji s izvršnim direktorom National Press Photographers Association (NPPA) Akili Ramsessom, direktorom Newsroom Digital Securityja Harlom Harmesom i osnivačem i izvršnim direktorom Global Journalist Securityja Frankom Smythom, pripremili su webinar o zaštitnim mjerama koje fotoreporteri trebaju poduzeti kako bi se zaštitili snimajući prosvjede.

U iznimno zanimljivom videu koji se nalazi na adresi na https://blog.photoshelter.com/2020/06/safety-for-photojournalists-attending-protests-recorded-webinar/ pogledajte savjete, između ostaloga, kako se zaštiti prije pokrivanja prosvjeda, savjete o digitalnoj i fizičkoj zaštiti, o korištenju novinarskih iskaznica i propusnica u incidentnim situacijama, ali i, što je iznimno zanimljivo, kako upravljati autorskim pravima u korištenju vlastitih fotografija.

Naputak je, naravno, nemojte davati svoje fotografije besplatno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.