Newsletter - arhiva

Japan donio zakon protiv manga pirata

Japanski parlament prihvatio je amandmane na zakon o autorskim (izdavačkim) pravima kojima je cilj spriječiti nezakonito preuzimanje manga (iznimno popularnih japanskih stripova) magazina i drugog tekstualnog sadržaja.

Nova zakonska regulativa, koja će se primjenjivati u dvije faze, zabranjuje i takozvane web pijavice (leech sites), mrežne lokacije koje povezuju ili upućuju na poveznice na sadržaj koji je negdje drugdje zaštićen.

Japan je prije osam godina donio zakone kojima je zabranjeno piratsko preuzimanje filmova i glazbe s interneta. Vlasnici drugih sadržaja dostupnih putem mreže nad mrežama čekali su osam godina da se taj zakon proširi i uključi manga stripove i slične sadržaje. Početkom lipnja, njihova višegodišnja borba ipak se isplatila.

Po uzoru na kazne za kradljivce filmova i glazbe, onima koji ilegalno skidaju manga stripove i ostale autorskim pravom zaštićene sadržaje u teoriji prijeti i do dvije godine zatvora, a u praksi i kazna do dva milijuna jena – odnosno oko 18.300 dolara.

Zakon trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2021. ali i predviđa neke iznimke .

Oni koji downloadiraju manji dio objavljenog manga stripa ili nekoliko stranica opsežnije knjige – neće biti kažnjavani. Osim toga, nakon brojnih protesta na prvi nacrt sada usvojenog zakona, od kažnjavanja će biti izuzeti i ljudi koji su zaštićena autorska djela slučajno uključili’ u svoje screenshote.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.