Ustanovljeni posebni sudovi za autorska prava

Tijekom ovog ljeta (točnije: od prvog srpnja), nakon višegodišnje rasprave o tome je li to nužno, u Poljskoj su počeli raditi posebni sudovi za slučajeve koji se bave kršenjem autorskih prava.

Sustav sudova za intelektualno vlasništvo ustanovljen je kao poseban sustav unutar općinskih sudova u Poljskoj. Zasad su organizirani u pet regionalnih središta, u gradovima Gdańsku, Katowicama, Lublinu, Poznańu i Warszawi.

Ti sudovi su napravili i međusobnu podjelu rada. Primjerice, sud u Warszavi ima ekskluzivnu jurisdikciju za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo povezano s izumima, računalnim programima, topografijom integriranih krugova i tehničkim poslovnim tajnama.

Prema zakonu koji definira rad posebnih sudova za intelektualno vlasništvo, oni će se baviti zaštitom autorskih i srodnih prava, patenata, dizajna, tržišnih marki i žigova, zemljopisnim porijeklom, te problemima među konkurentnima koji se događaju među tvrtkama, ustanovama i pojedincima, a tiču se znanstvenih i drugih aktivnosti koje rezultiraju inovacijama.

Zbog specifičnosti autorskog prava i problematike intelektualnog vlasništva, zakonodavac u Poljskoj propisao je strankama u sporu obavezno angažiranje specijaliziranog (u autorsko pravo i intelektualno vlasništvo posebno upućenog) pravnog zastupnika u svim slučajevima u kojima je vrijednost spora veća od 20 tisuća zlota (oko 5000 eura). U jednostavnijim slučajevima, sud dopušta izuzeće obaveznog specijaliziranog pravnog zastupnika (dakle, dovoljan je i „običan” odvjetnik). To je uvedeno kako zbog bolje pripreme parnica tako i zbog skraćivanja postupaka.

Što se tiče drugih proceduralnih promjena, možda najvažnija je ona koja sudovima za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo daje mogućnost poništavanja registracije žiga ili dizajna. To je u Poljskoj do sada mogao raditi samo njihov Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Poljska je ustanovila posebne sudove za autorsko pravo i intelektualno vlasništvo zbog povećanog broja slučajeva kršenja autorskog i srodnih prava u toj zemlji. U slijedećim tjednima i mjesecima vidjeti će se kako će ti sudovi funkcionirati, nakon što obrade prve slučajeve.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)