Newsletter - arhiva

Veća kazna za micanje autorskog potpisa, nego za krađu fotografije!

Urednici potpisujte svugdje i autore fotografija! To je lekcija koju je na teži način morao naučiti američki portal BuzzFeed. Ova je stranica nedavno izgubila sudski proces nakon kojeg mora platiti 74.000 američkih dolara zašto što je njihov novinar iskopirao fotografiju s drugog portala (New York Post) i potom maknuo autorski potpis originalnog fotoreportera.

Fotoreporter Gregory Mango podignuo je tužbu zbog kršenja autorskog prava odnosno krađe fotografije, ali je paralelno podignuo još jedan zahtjev za odštetom – zato što je pritom uklonjeno i njegovo ime kao autora fotografije. Ova mogućnost postoji u američkom zakonu Digital Millenium Copyright Act (DMCA) jer taj zakon predviđa dodjeljivanje odštete u slučaju da se ukloni identificirajuća informacija.

Mango je dopustio New Yorku Postu da koristi njegovu fotografiju i taj je portal pravilno iskoristio njegov rad i dodao mali autorski potpis uz fotografiju, kako to i obično rade. No, nekoliko mjeseci poslije novinar BuzzFeeda je iskopirao tu fotografiju s internetskog izdanja New York Posta i iskoristio je u članku svog portala u kojem se spominjala ista osoba koja se nalazi na Mangovoj fotografiji. Dakle, fotografija je preuzeta bez licencije. Također, BuzzFeed je zamijenio autorski potpis i umjesto Manga potpisan je odvjetnički ured koji za zastupao osobu koja se nalazi na fotografiji.

Fotograf je dobio tužbu, i to po obje točke, ali odvjetnici BuzzFeeda žestoko su se borili da ospore drugu točku – uklanjanje autorskog potpisa. U žalbi su tvrdili da u toj instanci zakon nije prekršen i da micanje originalnog potpisa ne bi značilo daljnju krađu fotografije.

Žalbeni sud ih je odbio jer je branjenik znao ili trebao znati da se micanjem potpisa krije informacija. Ukratko, sud je zaključio da je promjenom autorskog potpisa BuzzFeed krivo implicirao da imaju pravo na korištenje te fotografije.

Na kraju sud je dodijelio fotografu veći iznos odštete za uklanjanje njegovog autorskog potpisa (5.000 američkih dolara), nego za krađu fotografije (3.750 USD), a BuzzFeed je morao pokriti i odvjetničke troškove u iznosu 65.000 američkih dolara, kaže se u članku objavljenom na portalu Lexology.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.