WhatsApp blokirao ljude koji neovlašteno dijele digitalne kopije novina

Indija: gotovo devedeset indijskih grupa koje razmjenjuju poruke i sadržaje na aplikaciji za trenutno dopisivanje putem mobitela, bavilo se ilegalnom distribucijom digitalnih kopija novina i časopisa.

30. prosinca 2021. – Najveća udruga medijskih nakladnika u Indiji, DB Corp Ltd, tužila je Vrhovnom sudu u Delhiju osamdesetak ljudi koji su putem aplikacije za trenutno dopisivanje, WhatsApp, neovlašteno distribuirali izdanja lokalnih medija. Parnica će biti pokrenuta tijekom slijedeće godine, u svibnju, no sud je zapovijedio menadžmentu tvrtke WhatsApp (koja je dio Facebooka) da u roku od tjedan dana ukloni gotovo devedeset grupa koje krše indijski Zakon o autorskim pravima.

Neovlašteno distribuiranje autorskih djela putem aplikacija za trenutno dopisivanje na pametnim mobitelima nije, samo po sebi, ništa novo, a u ovom slučaju iz Indije zanimljivo je da je riječ o mini društvenim mrežama – Whatsapp grupama koje okupljaju istomišljenike oko nekih zajedničkih tema i koji, međusobno, često neovlašteno, razmjenjuju digitalne kopije raznih novina i časopisa te druge sadržaje.

Tvrtka WhatsApp je glavni tuženik, a ostali su administratori grupa za koje je udruga indijskih medijskih nakladnika ustanovila (saznavši brojeve njihovih mobitela) da međusobno neovlašteno dijele digitalne kopije njihovih šezdesetak izdanja, novina i časopisa. Udruga indijskih novinskih nakladnika pretpostavlja da Whatsapp kršitelja medijskih i novinarskih autorskih prava ima još nekoliko stotina, no njima još nisu ušli u trag.

Udruga DB Corp obavijestila je WhatsApp o postojanju grupa koje se bave ilegalnom razmjenom medijskih izdanja još krajem kolovoza ove godine, no Whatsapp je zanemario tu pritužbu tvrdnjom da može djelovati samo na temelju sudske odluke. Dokazi o djelovanju navedenih medijskih pirata – preslike (screenshot) poruka koje razmjenjuju članovi optuženih Whatsapp grupa – predočeni su sudu koji ih je procijenio dovoljnom potvrdom odvijanja ilegalne djelatnosti te je naredio njihovu blokadu.

Za one koji žele znati više pojedinosti o ovom slučaju, sudska presuda je OVDJE.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)