Za autorska prava najviše je napravio – plagijator kune!

“Kažu nam naši partneri iz međunarodnih organizacija da smo za autorska prava novinara i fotoreportera u Hrvatskoj napravili čuda. Možda, hvala svima koji to misle. Ali za autorska prava najviše je napravio – plagijator kune na natječaju za dizajn kovanica eura. I ovo nije sarkazam.”

Novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

11. ožujka 2022. – U današnjem Poslovnom dnevniku, naša predsjednica, Valentina Wiesner, objavila je članak u kojem se pozabavila trenutnim stanjem zaštite (i ne samo) novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj.

Skandal s plagijatorom dizajna eurko kovanice s kunom, kaže Valentina Wiesner, napravio je više za podizanje svijesti o zaštiti autorskog prava nego godine rada autorskih udruga u Hrvatskoj. Ipak, DZNAP na tome radi tiho i uporno već petanest godina, a kumulativni učinak je da je naša udruga priključena globalnom udruženju za kolektivnu zaštitu prava i nakladnika, IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations), a DZNAP je još od prije i član AREG-a (Authors’ Rights Experts Group), ekspertne grupe za autorska prava Europske federacije novinara (EFJ).

“Preko IFRRO-a i AREG-a i mi dijelimo svoj know-how onima koji imaju manje iskustva u kolektivnoj zaštiti autorskih prava i njihovoj monetizaciji”, kaže Valentina Wiesner.

Cijeli članak pročitajte na internetskim stranicama Poslovnog dnevnika


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)