Australski mediji dobili su gotovo 150 milijuna dolara od Facebooka i Googlea

Primjena novog propisa omogućuje i financiranje pedesetak novinara koji izvještavaju u lokalnim medijima.

14. ožujka 2022. – Australski mediji dobili su gotovo 150 milijuna (američkih) dolara od Facebooka i Googlea, kao rezultat provedbe zakona nazvanog News Media Bargaining Code, koji prisiljava internetske agregatore na plaćanje ponovnog objavljivanja sadržaja vijesti na tehnološkim platformama. Isti propis omogućuje australskoj udruzi medija (Australian Broadcasting Corporation) financiranje pedesetak novinara koji izvještavaju u lokalnim medijima.

Facebook i Google (čije tvrtke majke Meta Platforms Inc. i Alphabet Inc.) sad očekuju provedbu slične regulative u Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Indoneziji i Južnoj Africi. U Sjedinjenim Državama, sličan propis je “zapeo” u Kongresu.

EU je donijela svoju Direktivu o zaštiti autorskog prava na jedinstvenom digitalnom tržištu, koja od tehno platformi zahtijeva plaćanje za sve što je više od poveznice. Primjena te Direktive već je doživjela svoj dan u Francuskoj, gdje se Google žali na globu od pola milijarde eura jer se nije uspio dogovoriti s medijskim kućama.

Konačna naplata za redistribuciju sadržaja u Australiji izgleda kao pobjeda medija i novinarstva, no pitanje je, je li to baš tako. Pojedinosti ugovora između Googlea i Facebooka i medijskih kuća strogo su čuvana tajna. Iz javno dostupnih podataka jako je teško izračunati je li iznos koji su Google i Facebook platili adekvatan. Isto tako, jako je teško dobiti podatke od medijskih kuća o tome koliko plaćaju svoje urednike, a koliko ulažu u razvoj novinarstva.

Usto, nisu mediji svi dobili jednako. Neki su dobili od Googlea, neki nisu. Neki su dobili od Facebooka, a neki nisu. Ima u Australiji i medija koji još nisu dobili nikakav novac od internetskih giganata.

Ipak, Australija je donijela zakon i primijenila ga te na taj način prisilila internetske platforme da učine nešto protiv čega su se dugo i snažno borile.

Opsežan članak o tome objavljen je početkom prošloga tjedna na portalu Columbia Journalism Review.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)