Zakon o autorskom pravu i Zakon o elektroničkim medijima idu u Sabor!

Dobra vijest je da su u Zakonu o autorskom pravu, po prvi puta u povijesti, novinari navedeni kao autori autorskih djela.

 29. srpnja 2021. – Na svojoj 71. sjednici, danas, Vlada Republike Hrvatske proslijedila je Nacrt konačnog prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima i Nacrt konačnog prijedloga zakona o elektroničkim medijima u Sabor, u drugo i posljednje čitanje. Dobra vijest je da su u Zakonu o autorskom pravu, po prvi puta u povijesti, novinari navedeni kao autori autorskih djela.

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima uskalđen je s petanestak različitih europskih Direktiva, a predlagatelj Zakona je iskoristio i priliku da se dodatno urede i oni dijelovi tog Zakona koji nisu uređeni europskim Direktivama. To je bilo nužno, obzirom na veliki broj izmjena koje su se dogodile od donošenja prethodnog Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Dobra vijest je da su u Zakonu o autorskom pravu, po prvi puta u povijesti, novinari navedeni kao autori autorskih djela.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek posebno je naglasila dio ZASP-a koji se odnosi na autorska djela proizvedena u radnom odnosu i državnoj upravi, autorska djela izrađena po narudžbi i opsežnije uređivanje prava nakladnika inofrmativnih publikacija – u svakom aspektu, a ne samo na internetu.

Posebno se ističe da novi Zakon o autorskom i srodnim pravima povećava pravnu sigurnost u tom području ljudskog djelovanja, a posebno u istraživačkim djelatnostima i ustanovama kulturne baštine i obrazovanju. To je u skladu s Direktivom o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, koja nastoji olakšati pristup svim sadržajima koji se koriste u obrazovne i istraživačke svrhe. Tu se, prije svega, misli na tzv “rudarenje teksta” i izradu i obradu baza podataka.

Propisano je i novo, srodno autorsko pravo za nakladnike informativnih publikacija, koje će biti podloga za rješavanje njihovih problema u odnosima s agregatorima sadržaja na internetu

Uvode se i odredbe koje olakšavaju digitalizaciju i diseminaciju autorskih djela, koja se, inače, smatraju nedostupnima na tržištu.

Propisano je i novo, srodno autorsko pravo za nakladnike informativnih publikacija, koje će biti podloga za rješavanje njihovih problema u odnosima s agregatorima sadržaja na internetu (Google, Facebook, ostale strane i domaće tvrkte tog tipa), kada te platforme koriste njihove sadržaje kao podlogu za ostvarivanje prihoda od oglašavanja.

Predloženim Zakonom o autorskom pravu propisuje se i odgovornost davatelja pristupa autorskim sadržajima putem interneta. Davatelji usluge pristupa takvim sadržajima moraju imati privolu vlasnika autorskih djela koje distribuiraju, primjerice, ugovorima o licenciranju. Nositelji autorskog prava moraju dobiti naknadu.

Za više pojedinosti, pogledajte sjednicu Vlade na YouTube kanalu.


 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)