Zbor fotoreportera za jaču zaštitu svojih članova tijekom koronakrize

Vodstvo Zbora fotoreportera pri Hrvatskom novinarskom društvu (HND) predložiti će medijskim poslodavcima uvođenje novih i dodatnih mjera osiguranja svojih članova i drugih kolega fotoreportera na njihovim redovnim zadacima, uključivši obvezatno osiguranje dovoljnih količina kvalitetnih zaštitnih maski, rukavica i druge zaštitne opreme, budući da su u prvom valu koronakrize neki od medijskih poslodavaca zaboravili osigurati ta, kako se kasnije ispostavilo, ipak najosnovnija i većini građana dostupna obvezna sredstva zaštite.

Zbor fotoreportera HND-a razmatra i zahtjev za dodatnim osiguranjima fotoreportera koji djeluju unutar kriznih žarišta, te plaćanje testiranja fotoreportera na koronavirus, ali i osiguranje pune plaće u slučaju samoizolacije ili zaraze njihovih zaposlenika.

Zbor fotoreportera poziva vodstva medijskih kuća da u budućim najavljenim racionalizacijama poslovanja, financijski valoriziraju doprinos fotoreportera i novinara koji su radom na terenu u vrijeme pandemije izlagali svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji – i to primjenom odgovarajućeg članka kolektivnog ugovora, pravilnika o poslovanju i radu ili iz fonda mjesečnih nagrada. U slučaju da to ne mogu ispuniti zbog lošeg poslovanja, udruga fotoreportera predlaže isključenje djelatnika iz najavljenih programa racionalizacije.

Zbor fotoreportera pri HND-u okuplja sve lokalne i svjetske fotoagencije, uključivši Cropix, Pixell, Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (Hinu) Associated Press (AP), Reuters, France Press i European pressphoto agency (EPA).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)