Newsletter - arhiva

ZAMP i koronakriza

Naknade za autorska prava koja za udruge glazbenika, diskografa, književnika i filmskih redatelja prikuplja ZAMP lani su prvi puta prešle 200 milijuna kuna, no ove godine ti prihodi će pasti. Taj pad bi, samo za glazbenike i diskografe, mogao iznositi i do 40 posto, odnosno oko 50 milijuna kuna, izvijestili su iz ZAMP-a.

Nažalost, iz perspektive lipnja 2020., kada u Hrvatskoj već tri mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih i drugih kulturnih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima jer je jasno da će prihodi svih kreativnih i kulturnih industrija, pa i oni temeljeni na autorskom i srodnim pravima, u ovoj i sljedećoj godini drastično pasti. Po sadašnjim procjenama, pad prihoda iznosit će od 40 posto ili 30 posto u veoma optimističnom scenariju, bez potencijalnog drugog vala virusa, kazao je za HINA-u glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović.

Iz službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ističu da najveći dio naknada za autorska prava dolazi u ime autorskih muzičkih prava za svjetske i domaće autore i nositelje prava na glazbu te je po prvi put lani za raspodjelu bilo osigurano više od 100 milijuna kuna, točnije 101.5 milijuna kuna.

S druge strane, ZAMP je za ta prošlogodišnja autorska prava prikupio čak 141.4 milijun kuna što, kako u toj službi ističu, predstavlja mali, ali pouzdan rast od 2,76 posto u odnosu na 2018. Napominju i da se razlika između prikupljenih i ”osiguranih” iznosa odnosi na socijalne i kulturne projekte Hrvatskog društva skladatelja i za troškove ostvarivanja prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.