A ŠTO SE TO TOČNO DOGODILO U FRANCUSKOJ?

Google je popustio.

Polovinom studenog Google je objavio da je postigao dogovor sa sedam francuskih novina i magazina o plaćanju naknade za autorska prava. Riječ je o sadržaju kojeg na svojoj platformi prenosi Google, a kojeg su stvorili urednici i novinari u redakcijama Le Mondea, Le Figaroa, Liberationa, L’Expressa, L’Obsa i Courrier Internationala.

Google se godinama protivio plaćanju naknade za sadržaj nakladnicima print medija, tvrdeći da njihove mrežne stranice pomoću Googla zapravo ionako profitiraju. Zbog, kako su uporno navodili, povećanog prometa. No nova pravila o autorskom pravu koja je usvojio Europski parlament dozvolila su nakladnicima da od online platformi zatraže naknadu za distribuciju sadržaja kojega su proizveli. Francuska je bila prva koja je ova europska pravila unijela u vlastito zakonodavstvo. U Googlu su bili primorani pristati na kompromis.

Prema postignutom dogovoru, nakladnici će moći dobiti naknadu sukladno usuglašenim kriterijima: dnevnom opsegu objava, mjesečnom internet prometu i doprinosu nakladnika u stvaranju vijesti. Google je objavio i da do konca godine namjerava sklopiti „okvirni sporazum“ sa ostalim medijskim kućama.

Zašto je ovo važno? Zato što se nakon od usvajanja novoga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i u Hrvatskoj otvara prostor za dogovor kakav je sa Googleom postignut u Francuskoj. DZNAP u niskom startu čeka pregovore koji će osigurati da oni koji sadržaj stvaraju dobiju pravičnu naknadu. Od onih koji na internetu taj sadržaj dijele.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.