Newsletter - arhiva

NOVI ZAKON O AUTORSKOM PRAVU

Sredinom studenog Vlada je u saborsku proceduru uputila Prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Uz to što se njime hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije, ono regulira i niz pitanja izravno vezanih uz rad Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava. Neka od ponuđenih rješenja su dobra i njih pozdravljamo. Ona druga, manje dobra rješenja, nastojat ćemo korigirati uoči usvajanja Konačnog prijedloga zakona.

– Novi je Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima pred usvajanjem i, uz mnoge odlične novosti koje donosi, a odnose se na implementiranje Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, „doživio“ je i neke izmjene koje su veliki korak natrag u zaštiti autora o čemu je DZNAP u javnoj raspravi iznio svoj stav i konkretne primjedbe i prijedloge na Nacrt Zakona – ističe predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Autori će po prvi put moći participirati u prihodu koji treće strane – ponajprije velike internetske platforme, monopolisti poput Googla, Facebooka i YouTubea – ostvaruju vežući svoje sadržaje uz medijske objave.

– S druge strane, novi Zakon o autorskim i srodnim pravima za sva autorska djela stvorena u radnom odnosu autorska prava primarno daje poslodavcu. U dosadašnjem su Zakonu ona bila na autoru i nije bilo ama baš nikakva razloga, osim pritiska nakladnika, da se „usput“ unese ova zakonska izmjena kad se izrađuje novi Zakon zbog ugrađivanja Direktive u našu legislativu – upozorava Valentina Wiesner. Europski je pravni sustav monistički i zbog toga, ističe ona, autorska prava nikad nisu do kraja prenosiva. Drugim riječima, autor uvijek ima pravo na pravičnu naknadu.

–  Ovom se intervencijom unosi neravnoteža u taj odnos i zapravo se u svojoj srži protivi europskoj bazi autorskog prava – naglašava predsjednica DZNAP-a. Ocijenivši da će broj ruku u Saboru očito imati zadnju riječ kad je posrijedi ova gruba intervencija.

–  Nakon usvajanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima tek nas očekuju pregovori s internetskim platformama o visinama naknada, ali dogodit će se i to. U Francuskoj već jest – poručuje Valentina Wiesner.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.