Newsletter - arhiva

Američke tehnološke tvrtke traže pomoć vlade SAD-a, zbog zakona o autorskim pravima u svijetu

Google, Twitter, Facebook i druge tvrtke okupljene oko udruge Computer & Communications Industry Association ( CCIA) te udruge Internet Association, brojne zakone o zaštiti autorskih prava drugih zemalja smatraju diskriminirajućim za njihovo poslovanje. Izrijekom su naveli Francusku, Njemačku, Italiju, Indiju, Vijetnam i Australiju, a posebno ih brine nova EU direktiva o autorskim pravima, iako još nije implementirana u zakone većine zemalja članica.

Smatraju da je EU direktiva potpuno oprečna američkom zakonu o autorskim pravima (po kojem oni posluju) te da od američkih tvrtki traži plaćanje za aktivnosti koje su u potpunosti legalne u američkom zakonu.

Od američke vlade traže jasan stav, čvršću zaštitu i konkretne korake, jer, ukoliko američki zakon o autorskim pravima nije upotrebljiv u drugim zemljama, kažu oni, to će štetiti američkim inovatorima i izvoznicima, a ostalim zemljama će omogućiti da instituciju autorskih prava sve više zloupotrebljavaju  i ograničuju ulazak američkim tehnološkim tvrtkama na tržišta. Više pojedinosti o tome čitajte ovdje:
Internet Association National Trade Estimate 2020 i
ovdje: Computer & Communications Industry Association ( CCIA)