Newsletter - arhiva

Je li umjetna inteligencija opasnost za novinarska autorska prava?

Sudbina umjetne inteligencije je jasna: u budućnosti će na nekim mjestima i u nekim poslovima zamijeniti čovjeka, a nas to posebno zanima u sferi novinarskih autorskih prava. Može li nešto što je stvorila umjetna inteligencija biti smatrano autorskim djelom? Može li djelo umjetne inteligencije narušiti autorsko pravo drugih?

Što tehnologija razvoja umjetne inteligencije više napreduje, raste broj moralnih i pravnih pitanja. Američki Ured za patente i zaštitne znakove (USPTO), isprva  se bavio umjetnom inteligencijom na polju patenata, ali sad sve više prostora zauzimaju razna pitanja iz zaštite autorskih prava  u glazbi, slikarstvu i raznim oblicima pisanja.

Pitali su se može li bilo što stvoreno od umjetne inteligencije, bez ljudske prisutnosti, biti smatrano autorskim djelom. Može li takav rad biti zaštićen zakonom o autorskim pravima? Može li umjetna inteligencija piratizirati? Odgovora nema, jer se zakon, kao ni društvo, nije odredio u odnosu na temeljno pitanje: kako tretirati umjetnu inteligenciju. Kao čovjeka (samosvjesno biće)? Ili…

Kolega Miroslav Wranka odlučio je umjetnu inteligenciju u novinarstvu detaljnije proučiti.
Sudeći po pitanjima koja si postavlja, to će biti  opsežan istraživački rad. Glavna pitanja na koja želi pronaći relevantne odgovore odnose se na novinarstvo.

Treba li se prema umjetnoj inteligenciji postaviti kao prema neprijatelju ili je tretirati kao alat za kvalitetnije obavljanje posla? Koje su etičke i pravne posljedice razvoja tehnologije u tom pogledu? Hoće li novinari uopće moći obavljati svoj posao ako ne razumiju barem elementarne koncepte na kojima počiva strojno učenje i drugi elementi ključni za umjetnu inteligenciju? Može li umjetna inteligencija u budućnosti producirati  složenije oblike novinarskog izražavanja?

Tko će u tom slučaju, polagati prava na njena autorska djela i kako bi to područje moglo biti pravno regulirano? Istražit će glavne smjerove razvoja tog područja i trendove te ustanoviti koje sve novinarske djelatnosti mogu očekivati kako će biti nadopunjene ili u potpunosti zamijenjene umjetnom inteligencijom. Definirati će glavne prepreke i ograničenja s kojima bi se razvoj i širenje alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji u domeni novinarske djelatnosti mogli susresti te načine na koji su slični problemi dosad rješavani.

Miroslav će dati i pregled modela koji se koriste pri zaštiti autorskih prava u slučajevima kad je autor umjetna inteligencija te ih usporediti s postojećim rješenjima koja se odnose na ljudska bića. Bit će to sve u svemu kompleksan rad o utjecaju umjetne inteligencije na novinarski rad u doba sve šire primjene tehnologija.

Esej o tome Je li umjetna inteligencija opasnost za novinarska autorska prava?, bit će objavljen ovdje, na internetskim stranicama naše udruge, nešto prije Nove godine.