Američke vlasti traže pomoć javnosti oko umjetne inteligencije

Mojahid Mottakin | Pexels

Američki Ured za autorska prava objavio je javni poziv za iznošenje javnog mišljenja i komentara o pitanjima vezanim uz autorsko pravo i umjetnu inteligenciju (UI). Poziv je otvoren do 15. studenog 2023.

Poziv su uputili ne bi li dobili pomoć u rješavanju nedoumica glede brzinski gomilajućih problema s pitanjima UI.

U kratkom vremenskom periodu generativni UI alati počeli su s iznenađujućim mogućnostima u sferi autorskih prava – na svim poljima umjetničkog rada.

Te galopirajuće mogućnosti UI pak, izazivlju mnoge tužbe i optužbe na koje Ured i Kongres, koji su pod najvećim pritiskom, trebaju zauzeti jasan stav.

Od poziva Ured očekuje pomoć za bolji uvid u problematiku, koji bi im onda mogao pomoći u rješavanju dvojbi u budućnosti.

Ured za autorska prava naročito je koncentriran na četiri pitanja:

1) predstavlja li kršenje prava korištenje materijala zaštićenih autorskim pravom za obuku modela temeljenih na UI;

2) u kolikoj mjeri bi sadržaj generiran UI trebao biti zaštićen autorskim pravima, posebno kad je čovjek imao određeni stupanj kontrole nad radom modela UI;

3) kad sadržaj generiran UI krši postojeća autorska prava, kako primijeniti odgovornost za tu rabotu;

4) što činiti – iako to nije striktno pitanje autorskih prava – s UI koja oponaša glasove i stilove ljudi umjetnika, a čiji radovi mogu utjecati onda na mnoge sfere života, državne zakone koji se odnose na pravo na publicitet i nepoštenu konkurenciju.

Ured za autorska prava nada se ovim apelom naći odgovore koje bi implementirali u svoje ponašanje prema problemu umjetne inteligencije u budućnosti.

Tekst: R.L.
Foto: Mojahid Mottakin / Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)