Američki fotograf tužio veći broj internetskih portala zbog kršenja autorskih prava

Barry Rosen tvrdi da hosting tvrtka Leaseweb nije poduzela ništa protiv internetskih portala koji su smješteni na njenim poslužiteljima, koji krše njegova autorska prava preprodajući njegove fotografije kao postere, diljem svijeta.

14. lipnja 2022. – Pružatelj usluge smještaja (“hostinga”) internetskih stranica, tvrtka LeaseWeb, početkom ovog mjeseca morala je svoje odvjetnike poslati na sud u Kaliforniji jer je tužena da nije – i to nakon većeg broja upozorenja – poduzela potrebne korake protiv internetskih stranica idposter.com, nposter.com i celebposter.com čiji vlasnici su anonimni i opisani kao “nepoznati počinitelji”, a neovlašteno koriste autorska djela fotografa Barry Rosena u komercijalne svrhe.

Riječ je o 150 tisuća dolara po fotografiji.

LeaseWeb je jedan od većih igrača na tržištu internetskog hostinga, s više tisuća korisnika raznih veličina, a stranice drži na poslužiteljima koji su razmješteni po podatkovnim centrima diljem svijeta, od Amerike i Azije od Europe. LeaseWeb je već desetak godina poznat kao tvrtka koja udomljuje piratske internetske stranice, no do sada nije bila uspješno utužena.

U tužbi koja je podnijeta na Okružnom sudu u Kaliforniji, Rosen je optužio navedene internetske stranice za neovlašteno pružanje pristupa do 37 njegovih fotografija. Kaže da tužbi može dodati još stotinu dodatnih slika koje su u međuvremenu uklonjene s navedenih domena.

Nije neuobičajeno da tvrtka koja upravlja smještajem internetskih stranica prigovore i tužbe jednostavno proslijedi korisnicima koji su optuženi, a sama ne poduzme ništa.

Barry Rosen traži od tvrtke LeaseWeb maksimalnu odštetu za svaku fotografiju koja je u formi postera s navedenih internetskih stranica neovlašteno prodavana diljem svijeta. Riječ je o 150 tisuća dolara po fotografiji, što je ukupno više od 5,5 milijuna američkih dolara. Rosen traži odštetu i od (zasad) anonimnih vlasnika navedenih internetskih stranica, a od suda traži i da privremeno zabrani pristup tim domenama.

Barry Rosen je već stekao određena iskustva u utjerivanju svojih autorskih prava. Nije dobio spor s internetskom aukcijskom kućom eBay, no dobio je spor s internetskom stranicom “Heroes and Legends” – 800 dolara odštete.

Procjena je stručnjaka da će ovaj spor biti završen nagodbom, a mi ćemo to pratiti kako bismo vidjeli što će se zapravo dogoditi.

Pročitajte tužbu Barryja Rosena


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)